We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

 • Zakenpartner(s)
  Zakenpartner(s)

  Alleen een bedrijf beginnen of toch met een zakenpartner? En wat zijn de voordelen van een zakenpartner en wat juist niet? En waar moet je aan denken? Lees meer over deze en vele andere vragen op deze site.

 • Contact
  Contact

  Vragen? Ga naar ons forum of neem contact met ons op.

Tweedehands software


Den Haag - Iedereen weet dat bijvoorbeeld kleding gewoon doorverkocht kan worden. De regels voor de doorverkoop van softwareproducten welke met een licentieovereenkomst zijn gedownload van internet zijn wat lastiger.

In de zaak UsedSoft van 2012 heeft Advocaat-Generaal Bot gesteld dat makers van computerprogramma’s zich kunnen verzetten tegen de doorverkoop van licenties die toestaan om software nogmaals via internet te downloaden. Tegen de doorverkoop van software welke door de eerste eigenaar van het internet is gehaald kan de softwarefabrikant, volgens de Advovaat-Generaal, zich niet verzetten.

 

Klik hier voor de volledige tekst van de conclusie.

Veelal wordt software verkocht door gebruik te maken van gebruikerslicenties welke de koper de mogelijkheid geeft de software te downloaden. UsedSoft maakt hier handig gebruik van door gebruikte licenties door te verkopen. Oracle zag dit niet zitten en verzette zich tegen deze doorverkoop en stelt dat deze in strijd is met richtlijn 2009/24 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma’s.

Volgens Bot is het zo dan gebruikers die beschikken over een eigen kopie van het softwarepakker deze gewoon kunnen doorverkopen. Het softwarepakker is immers dan al gedistribueerd door de makers. Tevens heeft de koper door de betaling voor de licentie voor onbepaalde tijd gebruiksrecht op de kopie. Dit betekent dat klanten ,van bijvoorbeeld Oracle, die rechtstreeks van de website een computerprogramma hebben gedownload, een kopie over mogen dragen. In die zin verschilt het product niet van andere producten die ook als tweedehands goed kunnen worden doorverkocht.

Oracle kan zich echter volgens Bot wel verzetten tegen de doorverkoop van de licenties. Dit valt niet onder distributie, maar onder reproductie. In dit geval reproduceert de doorverkoper namelijk het computerprogramma omdat er een nieuwe kopie ontstaat. Hierdoor wordt het auteursrecht aangetast.

Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken


Login

Laatste forumberichten

 • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style