We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Afwijzing kredietaanvraag


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Elke dag worden er door banken kredietaanvragen van startende ondernemers gehonoreerd. Elke dag ook worden er kredietaanvragen afgewezen. Starters die nul op het rekest krijgen, komen dan terecht bij geldschieters, vrienden of familieleden. Want de praktijk wijst uit dat starters zich niet laten ontmoedigen door een bank die de kredietaanvraag afwijst. Toch zouden de afgewezen starters moeten nadenken over de reden van de afwijzing. De bank wil graag met de kredietaanvrager over de reden van de afwijzing praten. Daarvan zou de startende ondernemer kunnen leren. Door afgewezen kredietaanvragers wordt soms nogallaatdunkend Over de bank gesproken: "banken verlenen alleen krediet als je al voldoende geld hebt", of "banken wensen geen enkel risico te lopen", enzovoort.

Toch doet men de bank met dit soort uitlatingen te kort. De banken zijn best bereid om risico te lopen, banken gaan elke dag nieuwe risico's aan. Banken staan beslist open voor startende ondernemers en óók weten banken als geen ander dat de ondernemer {extra} geld nodig heeft in minder goede tijden. Dat banken niet in alle gevallen ingaan op kredietaanvragen, valt de aanvragers meestal zelf te verwijten.
Dagelijks worden banken bezocht door startende ondernemers die een ronduit belabberd ondernemingsplan voorleggen. Of zelfs door starters zónder ondernemingsplan! Heel vaak ontbreekt goede en duidelijke aanvullende informatie die de bank nodig heeft om tot een goed oordeel te komen. Dan zijn er nog de aanvragers die weliswaar met een redelijk plan komen, maar nóch over ervaring beschikken, nóch over een relevante opleiding. Op grond waarvan de bank geen vcrtrouwen heeft in de aankomende ondernemer. Ook komen er starters met veel te grote plannen, of met plannen die om wellee reden dan ook niet realistisch mogen worden genoemd en dus onhaalbaar geacht worden. En natuurlijk kijkt de bank ook naar de motivatie. En er is nog een belangrijk aspect. Zoals aangestipt, de bank wil beslist risico lopen maar wil niet de enige zijn die risico loopt. Welnu, elke dag kloppen er kredietaanvragers aan die in geen enkel opzicht over eigen inbreng beschikken (eigen vermogen), Noch over zekerheden die eventueel tegenover de kredietverlening kunnen worden geplaatst (wij komen hier nog op terug). Als de aanvrager dan ook niemand heeft om voor hem garant te staan, zal de bank ook in zo'll geval de aanvraag moeten afwijzen. Kortom, banken zijn best bereid risico te lopen en willen graag ook meedenken met de startende ondernemer. Maar bedenk ook dat banleen geld lenen en dat geld ooit weer terug willen. Tenslotte blijft ook de bank een bedrijf dat graag geld verdient, net als elke andere ondernemer...

Tip: De goed voorbereide starter, met een goede opleiding, ervaring en met een deugdelijk ondernemingsplan, heeft een zeer grote kans op goedkeuring van zijn kredietaanvraag. Zorg ervoor dat er bij de bank vertrouwen ontstaat in de plannen. Als dat vertrouwen er is, komt het krediet vast en zeker ook!

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style