We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Bescherm uw uitvinding tegen copycats


Andere bedrijven moeten van uw innovaties afblijven. Het octrooi biedt u die bescherming. Maar bedenk wel eerst wat u met een octrooi wil doen.

Muzikanten hebben auteursrecht, ontwerpers modelbescherming en ondernemers het octrooi. Het octrooi beschermt een uitvinding, een nieuw of verbeterd product of een innovatie in het productieproces. Het octrooi legt vast dat de innovatie u toekomt. De eigenaar van het octrooi mag gedurende twintig jaar als enige deze uitvinding gebruiken in de landen waar dit octrooi is aangevraagd. Iedereen die toch zonder toestemming dit product op de markt brengt of zijn productieproces aan het octrooi aanpast, maakt een inbreuk op dit octrooi.

Hoe te beginnen? 
Een octrooi begint natuurlijk met een uitvinding. Die primeur vereist twee dingen:

1. Absolute geheimhouding vooraf. Ga niet vol trots met mensen buiten uw bedrijf praten over uw Eureka-moment. Vraag voor de zekerheid ook uw personeel een geheimhoudingsplicht te tekenen. Op het moment dat u uw innovatie bekend maakt, bijvoorbeeld bij een artikel of een lezing op een congres, kunt u geen octrooi meer aanvragen. Iedereen mag dan van deze kennis gebruik maken. 
2. Er mag nergens eerder eenzelfde uitvinding het levenslicht hebben gezien. Blijkt dat een hier nieuw product al wel in Japan in de schappen ligt of op een vakbeurs in Amerika is gedemonstreerd, dan heeft u pech. Een octrooi is niet meer mogelijk.

Stap 1: Controleer het idee 
Check daarvoor eerst de databank van Octrooicentrum Nederland. Daarin zijn alle octrooien ter wereld terug te vinden. Aan de uitvinding zelf worden ook eisen gesteld. Uw vinding moet echt inventief zijn. Op de innovatie die een vakman ook zo uit zijn mouw schudt, kunt u geen octrooi aanvragen. Bovendien zijn octrooien beperkt tot producten of industriële toepassingen. Denk aan een nieuw product, een verbetering aan een product of een nieuw of verbeterd productieproces. Vormgeving, een tekst of dienstverlening komt niet in aanmerking voor een octrooi.

Stap 2: Vraag octrooi aan
Een octrooiaanvraag begint met het indienen van uw uitvinding bij Octrooicentrum Nederland in Rijswijk. Het centrum onderzoekt de inventiviteit van de aanvraag; of er al bestaande technologieën zijn die met uw uitvinding overeen komen. Na achttien maanden wordt het octrooi verleend. U kunt al wel vanaf indiening uw product introduceren of produceren zonder het octrooi te schaden. Beschermd tegen inbreuk bent u nog niet, al zullen andere bedrijven het wel laten om latere claims te voorkomen.

Dit heeft u nodig
De aanvraag van een octrooi moet u niet onderschatten. De aanvraag is amper te doen zonder hulp van een octrooigemachtigde. De innovatie moet in de aanvraag juridisch en technisch voldoende zijn omschreven. Specialistisch werk. Helaas zijn octrooigemachtigden nogal duur, 200 euro per uur is wel normaal. Het is daarom verstandig zelf veel voorwerk te doen om hen zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Zorg dat u zoveel mogelijk informatie heeft over de huidige stand van techniek - die vindt u in de databases van het Octrooicentrum - zodat de octrooigemachtigde alleen nog uw aanvraag hoeft op te schrijven.

Geldigheid
Een octrooi is alleen geldig in de landen waarvoor deze is aangevraagd. Toch kunt u in eerste instantie volstaan met een aanvraag enkel in Nederland. Na indiening heeft u nog één jaar de tijd om dit octrooi ook in 31 andere Europese landen aan te vragen - de EP-procedure bij het Europees Octrooibureau. Voor de buitenlandse aanvraag geldt dan toch dezelfde indieningsdatum als voor de Nederlandse aanvraag.Voor landen buiten de EU heeft u nog meer tijd. Hierbij moet u ook binnen een jaar beslissen of u de PCT-procedure wilt opstarten, maar pas weer achttien maanden daarna moet u aanwijzen in welke van de 120 landen u uw octrooi wil laten registreren.

Kosten
Niet alleen een octrooigemachtigde is duur. De gehele aanvraag kost veel geld, reken op duizenden tot tienduizenden euro’s. Ieder jaar moeten instandhoudingstaksen worden betaald, octrooien in het buitenland moeten in die taal worden aangeleverd en de aanvraag zelf kost ook geld. En is dat betaald, moet u ook zelf inbreuk op het octrooi kunnen bestrijden. Er is geen octrooipolitie.

Besparen 
U kunt de uitvinding zelf exploiteren, andere bedrijven de gelegenheid geven om onder licentie het octrooi toe te passen of u kunt het octrooi verkopen. Voor ieder land kunt u een andere strategie kiezen. Houd bij die beslissing rekening met de omvang van de markten, of uw concurrenten daar actief zijn en of u inbreukplegers juridisch kunt aanpakken. Vooral dat laatste kan een overweging zijn om een grote partij in een ander land in zee te gaan. Die zorgt er wel voor dat andere partijen geen inbreuk maken op het octrooi. Op grond van dit alles kunt u ook beslissen dat het aanvragen van een octrooi niet de moeite waard is. Om concurrenten niet uit hun slaap te wekken kunt u ervoor kiezen uw innovatie in het plaatselijke sufferdje te publiceren. Niemand die het leest, maar toch kan niemand daarna nog een octrooi aanvragen.

Is een octrooi iets voor mij? 
Begin alleen aan een octrooi als u er geld aan kunt verdienen. Voor de indiening bij Octrooicentrum Nederland, maar in ieder geval voordat u na een jaar (of tweeënhalf jaar in de PCT-procedure) definitief moet beslissen in welke landen u een octrooi aanvraagt, moet u weten in welke landen u kunt verdienen aan een octrooi.Verdienen lukt het best met een product met een lange levenscyclus, een grote afzetmarkt en dat bestaat uit een sleuteltechnologie. Daarna heeft u de keuze


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style