We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Bouwkundig splitsen


Heeft u een eigen pand met een woongedeelte en een bedrijfsruimte? Dan moet u bepalen of het een privépand of een ondernemingspand is. De centrale vraag daarbij is of het pand bouwkundig gesplitst kan worden.

Bouwkundig splitsen wil zeggen dat u delen ervan afzonderlijk kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de garage van uw huis verbouwd heeft tot een kantoor en dat kantoor een eigen ingang heeft. Werkt u vanuit de zolderkamer vanuit uw eigen huis, dan kunt u het pand dus niet bouwkundig splitsen.

Kiezen
Begint u net voor uzelf? Dan is het zaak om snel een keuze te maken. Op de jaarstukken die u mee stuurt met uw Aangifte inkomstenbelasting moet u namelijk aangeven welke keuze u heeft gemaakt. Heeft u eenmaal een keuze gemaakt, dan kunt u die keuze alleen nog veranderen als uw keuze geen onherroepelijke gevolgen heeft gehad. Tegen uw aanslag kunt u bijvoorbeeld geen bezwaar maken. Daarna kunt u alleen in bijzondere gevallen een andere keuze maken, bijvoorbeeld bij een grondige verbouwing.

Kunt u bouwkundig splitsen? Dan moet u dat ook in uw administratie doorvoeren.

Het woongedeelte telt u mee voor uw privévermogen. U geeft dit deel aan voor de inkomstenbelasting als eigen woning. 
Het ondernemingsgedeelte rekent u tot het ondernemingsvermogen. Hiervoor gelden de regels voor een pand dat u alleen voor uw onderneming gebruikt.

 

Kunt u uw pand niet bouwkundig splitsen? Dan heeft u drie mogelijkheden.

1. Hele pand is privévermogen
U geeft het pand aan voor de inkomstenbelasting. Dit mag alleen als u het pand voor het grootste gedeelte privé gebruikt. U heeft bijvoorbeeld een kamer ingericht als werkkamer. Voor het ondernemingsdeel kunt u BTW aftrekken. 

2. U rekent het hele pand tot het vermogen van onderneming
Hiervoor gelden de regels voor een pand dat u alleen voor uw onderneming gebruikt. Dit mag alleen als u het pand voor het grootste gedeelte voor de onderneming gebruikt. 

3. U verdeelt het pand administratief
Het deel dat u privé gebruikt, telt u mee voor uw privé-vermogen. Het ondernemingsgedeelte rekent u tot het vermogen van de onderneming. Het privé-gedeelte geeft u voor de inkomstenbelasting aan als eigen woning. Voor het ondernemingsgedeelte gelden de regels voor een pand dat u alleen voor uw onderneming gebruikt. 

Beste keuze
Wat de beste keuze is, hangt af van de waardestijging van het pand en de kosten die u heeft. Als u het pand tot uw ondernemingsvermogen rekent en het pand stijgt in waarde, dan telt dat mee als winst van uw onderneming. Daarover moet u belasting betalen. 

Onderhouds- en verbouwingskosten mag u wel aftrekken. Die kosten mag u niet aftrekken als u het pand als eigen woning opgeeft. Bij een eigen woning mag u uiteraard wel de hypotheekrente aftrekken. Kortom: zelf een keuze maken is lastig. Overleg daarom altijd met uw belastingadviseur.

 


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style