We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Beleggen voor dummies


Wilt u gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties? Een eigen bedrijf starten wijst u de weg in beleggingsland. Tien vragen en antwoorden over beleggen, speciaal voor dummies.

1. Wat is beleggen?
Beleggen is het investeren van geld met als doel om het vermogen te vergroten. Beleggen kan op veel verschillende manieren: in kunst, onroerend goed, films of effecten. De laatstgenoemde variant is de meest gebruikelijke. Het gaat daarbij vaak om aandelen en obligaties. Daarbij kunt u kiezen voor individuele aandelen of fondsen. 

2. Wat zijn aandelen en obligaties?
Een aandeel is een bewijs van deelname in het vermogen van het bedrijf. Als aandeelhouder bent u dus mede-eigenaar van een onderneming. Als de onderneming winst maakt, profiteert u meestal mee in de vorm van

dividend. Aandelen kunt u kopen en verkopen, bijvoorbeeld op Euronext in Amsterdam. Als het goed gaat met een bedrijf, stijgen de koersen en kunt u uw aandelen met winst verkopen. Andersom werkt het ook: dalen de koersen, dan daalt uw vermogen.

Een obligatie is een verhandelbaar effect. Hiermee wordt u alleen geen mede-eigenaar van het bedrijf. Dit is louter een schuldbewijs, waarvoor u jaarlijks een rentevergoeding ontvangt. Als de looptijd is verstreken, krijgt u uw inleg weer terug. Obligaties zijn minder risicovol, maar bieden ook wat minder rendement.

3. Wanneer is beleggen een goed idee?
Hoge rendementen zijn voor veel mensen dé reden om te starten met beleggen. Sparen zet relatief weinig zoden aan de dijk. Historisch gezien geeft beleggen in aandelen een hoger rendement dan de spaarrekening. Professionele beleggers gaan al gauw uit van een verschil van drie procent. En dat scheelt veel als u een lekker kapitaal wilt opbouwen. 

4. Wanneer is beleggen geen goed idee?
Wanneer u behoefte heeft aan zekerheid kunt u beleggen maar beter laten. Met beleggen loopt u risico. De gouden regel is dat u niet belegt met geleend geld of met geld dat u misschien op korte termijn nodig heeft. Dit kan veel ellende veroorzaken. Ondernemers blijken het trouwens niet zo te hebben op beleggen. Veel ondernemers durven hun vermogen niet te beleggen in aandelen. In plaats daarvan zetten ze het liever op een veilige spaarrekening. Volgens ons niet zo slim. 'Een normale spaarrekening levert ongeveer 2,5 procent op. Wanneer rekening wordt gehouden met de inflatie, is de winst aan het einde van de rit vrijwel nihil.'

TijdshorizonInvesteer uw geld in:
1-2 jaar spaarrekening
2-5 jaar spaarrekening, obligaties, vastgoed
5-10 jaar obligaties, vastgoed (tot ongeveer 30% aandelen)
10-20 jaar obligaties, vastgoed (tot ongeveer 50% aandelen)
20-40 jaar obligaties, vastgoed, (tot ongeveer 70% aandelen)
Bron: Beleggen voor Dummies  

5. Hoe begint u met beleggen?
Als u wilt beginnen met beleggen, is het een idee een cursus of training te volgen. Cursussen die de moeite waard zijn: Leren beleggen met levenmetdebeurs, Online beleggingscursus van de beleggerssite IEX en Beleggerssociety

6. Wat voor type belegger bent u?
Belangrijk is om eerst uw risicoprofiel vast te stellen. Oftewel: bent u een durfal die niet bang is om af en toe wat geld te verliezen of bent u een zogeheten defensieve belegger? En belegt u met het oog op de lange termijn of wilt u eigenlijk in een paar jaar veel geld verdienen? Op internet zijn er veel tools die u kunnen helpen, zoals die van ABN Amro of die van de Rabobank.

7. Aandelen of fondsen?
Voordat u een keuze maakt tussen aandelen of fondsen, moet u eerst weten wat voor soort belegger u bent. 

Wilt u zélf aan de slag of wilt u het uitbesteden? Zelf beleggen betekent meer controle en ingrijpen wanneer u wilt. Via internet kunt u bijvoorbeeld zelf transacties verrichten. De consequentie is dat u er bovenop moet zitten en de beurzen nauwlettend moet volgen. 
• Tip: Let op de kosten. Banken rekenen aan- en verkoopkosten en dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Beursgorilla heeft een vergelijking van de belangrijkste internetbrokers op haar site gezet. 

Beleggingsfondsen zijn een alternatief. Deze bieden de kleine beleggers de mogelijkheid om relatief eenvoudig het risico te spreiden. Er zijn talloze fondsen, variërend van reguliere AEX-fondsen tot en met Farmaciefondsen. 
Let op: Ook hier zijn bij de aan- en verkoop vaak kosten verbonden. SNS Fundcoach heeft de tarieven op een rij gezet.

8. Waar steekt u uw geld in? 
Iedereen wil aandelen die rendement opleveren. Soms is dat gokken, soms is er wel degelijk een strategie te bepalen. Het is allemaal nog niet zo gemakkelijk. Spreid de risico's en ga 'droogzwemmen'. U kunt dan een fictieve aandelenportefeuille samenstellen en bekijken of u talent heeft. Leuk is ook de site Optiecompetitie van IEX, Euronext life en ABN AMRO; een spel waarbij u leert beleggen en nog leuke prijzen kunt winnen ook!

9. Waar vindt u de beleggingsadviseurs?
Er zijn veel sites die informatie geven over de verschillende aandelen en beleggingsfondsen. U krijgt daar goed inzicht in de rendementen.

Lees de algemene informatie over beleggen op BeleggersbelangenIEXDe Beurs en Eurobench;
- Zoek op de sites van verschillende banken naar deskundig advies van analisten;
- Vraag specialisten bij banken of beleggingsadvieskantoren om hulp. Banken bestoken u desgewenst met informatie, zoals digitale nieuwsbrieven;
- Neem een abonnement op digitale toepassingen die u ieder moment van de dag informatie geven over aandelen;
- Bekijk de site Beurs.nl voor een overzicht van handige informatiebronnen

10. Hoe spreekt u de taal van de beleggers?
De beleggerstaal is lastig. Al is het alleen maar omdat u wordt geconfronteerd met ingewikkelde termen zoals de biedkoers (de prijs waarop een belegger bereid is om een effect te kopen) of de laatkoers (de prijs waarop een belegger bereid is om te verkopen). En wat te denken van volatiliteit (de beweeglijkheid van de beurs)… Kortom: het is handig om u te verdiepen in deze termen als u echt serieus aan de gang wilt met aandelen. Op internet zijn gelukkig tal van 'beleggingswoordenboeken' te vinden, zoals het Beleggerswoordenboekhet Beleggers ABC van de Postbank of het Beurs ABC van YoungDynamic. 


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style