We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Drie vragen (en antwoorden) over cloud computing


U hoort de term ‘cloud computing’ steeds vaker in uw omgeving, maar u weet eigenlijk niet helemaal precies wat ermee bedoelt wordt. Sterker nog, u weet niet welke voordelen er misschien voor u inzitten en of u er dus iets mee moet gaan doen. Zibb zet voor u in een drietal vragen de informatie helder op een rijtje.

1. Wat is cloud computing? 
Cloud computing is een technologie waarmee uw medewerkers via het internet een beroep kunnen doen op meerdere servers. Deze servers staan in het datacenter van hun hostingprovider, waardoor u er zelf geen omkijken meer naar heeft. Dit beperkt capaciteitsproblemen tot een minimum en garandeert de toegang tot bijvoorbeeld software en websites. 

De term cloud computing is net zo ongrijpbaar als ‘web 2.0’. Om het enigszins te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat Engelstaligen met ‘the cloud’ vaak het internet bedoelen. Het is de ‘wolk’ waarin alles gebeurt. Software die u gebruikt staat niet meer op uw eigen servers, maar bij een leverancier. U huurt de software per maand en per gebruiker. Dat gebeurt met cloud computing ook met rekenkracht. U maakt gebruik van servers die ergens anders staan en u betaalt volgens een licentiemodel. Toch blijkt dat er nog steeds verwarring bestaat over de term. Niet iedereen legt cloud computing op dezelfde manier uit. Wanneer u met potentiële leveranciers praat, vraag dan duidelijk wat zijn definitie van de technologie is en wat u van hem kunt verwachten.

2. Welke zakelijke voordelen zitten eraan? 

Onderzoek van it-dienstverlener Avande wijst uit dat bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse markt cloud computing beschouwt als een hype. Ook geeft de helft aan niet of nauwelijks bekend te zijn met de term. Van de Nederlandse mkb’ers is dat zelfs 86 procent (onderzoek Rackspace). Die beperkte kennis van organisaties is de mogelijke oorzaak van de negatieve houding. De bedrijven die wel bekend zijn met cloud computing geven aan dat de technologie hen ondersteunt bij het focussen op de belangrijkste business (65 procent), het sneller inspringen op veranderingen in de markt (62 procent), de toegang tot de nieuwste technologie (51 procent) en het verbeteren van de flexibiliteit (70 procent). Ondernemers geven aan dat cloud computing minder directe it-kosten met zich meebrengt en de operationele kosten verlaagt. 

Kort gezegd: met cloud computing heeft u geen ict-gedoe meeer, zijn de functies 24 uur per dag en zeven dagen per week altijd en overal beschikbaar, kunt u samenwerken en informatie delen wat resulteert in een enorme productiviteitswinst en integreert u software zonder gedoe zodat u optimaal kunt profiteren van nieuwe mogelijkheden. 

3. Waar kan ik er meer over lezen?

Cloud computing: Het verhaal achter de hype (Computerworld) 
Cloud computing: Wie biedt wat? (Computable) 
Bespaar kosten door cloud computing (About the cloud)

 


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style