We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Selectiecriteria voor stagairs


Steeds meer stagebedrijven selecteren hun stagiairs bewust. Dat levert meer op voor het bedrijf en voor de stagiair. Wij geven tien tips voor een goed selectieproces.

1. Zorg dat ze je kennen
“Er valt niets te selecteren als jongeren het bedrijf niet kennen. Om de beste leerlingen te krijgen, moet er veel contact met de scholen zijn. We gaan er regelmatig langs, laten leerlingen hier komen voor een bedrijfsbezoek. En we sponsoren scholen met materiaal. Stagiairs werven via bijvoorbeeld websites kan natuurlijk ook, maar bij ons zijn er meestal genoeg spontane aanmeldingen.”

2. Laat jongeren weten waarvoor ze bij je terecht kunnen
“Wie de juiste aspirant-stagiairs op zich af wil krijgen, moet duidelijk maken waarin het bedrijf gespecialiseerd is. Van welke opleidingen ka het bedrijf stagiairs gebruiken en wat valt er voor hen te leren?”

3. Laat de school een voorselectie doen
“Zorg dat de school doorheeft dat je als bedrijf heel serieus met je stagelopers omgaat. ‘Laten we die vooral geschikte mensen sturen’, moeten ze denken. Scholen hebben heel goed in de gaten wat voor leerlingen ons bedrijf zoekt en wat we te bieden hebben.”

4. Let al op dat eerste e-mailtje
“Leerlingen hoeven geen ingewikkelde brieven te schrijven, maar hun e-mailtje moet wel de nodige informatie bevatten. De school kan de leerlingen daar ook op wijzen. Van welke school is iemand, waarom wil hij juist bij jou stagelopen? Veel stagiairs zijn natuurlijk blanco en hebben geen idee van wat er in een bedrijf speelt. Maar ze kunnen wel hun interesse aangeven en eventueel een cv’tje erbij doen.”

5. Houd een goed selectiegesprek
“Vanaf dat eerste gesprek bepaal je al de indruk die leerlingen van je bedrijf overhouden. Doe dat gesprek het liefst samen met P&O, en ook de praktijkopleider die de stagiair onder zijn hoede krijgt. Geef informatie over het bedrijf, het werk, de stageovereenkomst en de begeleiding. Kijk hoe de leerling daarop reageert.”

6. Haal informatie uit het gesprek
“Vraag naar iemands zwakke en sterke kanten en naar zijn interesses. Welke keuzes heeft iemand in zijn opleiding gemaakt. Wat verwacht hij van zijn stage en pas thet werkpakket bij hem? Waar zit zijn motivatie? Was het zijn eigen keuze of is hij gestuurd door school? Zit hij lusteloos tegenover je of vertelt hij enthousiast over zijn vorige stage of over zijn hobby? Motivatie geeft bij mij de doorslag. Is iemand bereid om te werken, te luisteren en te leren? Sommigen zijn er als de kippen bij en melden zich al maanden van tevoren aan. Of ze hebben al op internet gekeken.”

7. Kijk naar de persoon
“Schat in of een jongere bij het bedrijf past, nu en in de toekomst als mogelijk nieuwe medewerker. De eerste indruk is vaak de beste. Kun je iemand naar klanten sturen, hoe is hij gekleed, wat is zijn uitstraling en houding? Heeft hij sociale vaardigheden? De meeste stagiairs presenteren zich overigens niet slecht.”

8. Laat de leerling goed nadenken
“Zorg dat de leerling aan het eind van het gesprek een goed overzicht heeft van wat het bedrijf te bieden heeft en wat je verwacht. Maak duidelijke afspraken over het vervolg. Spreek af op welke termijn er contact is over de beslissing, zowel van de leerling als van het bedrijf.” 

9. Informeer
“Bij twijfel over een stagiair, is het misschien goed om even de stagebegeleider of stagecoördinator van school te bellen.” 

10. Geef iedereen een kans
“Soms voel je dat een leerling wel eens wat problemen kan gaan opleveren. Dan zeg ik niet dat een bedrijf daar niet aan moet beginnen. Maar maak wel duidelijke afspraken met de leerling en de stagebegeleider van school over wat er gebeurt bij problemen. Een leerling volgt een opleiding, wij willen hem ondersteunen, maar daar moet iets tegenover staan. En vaak is het niet te voorspellen: sommige leerlingen vallen in de praktijk wat tegen of doen het juist verbazingwekkend goed op de werkvloer.”


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style