We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Tien don'ts


Tien tips voor wat leerbedrijven vooral nóóit moeten doen.

1. Vergeet nooit om een echte verbinding aan te gaan
Doe niet alsof een leerling iemand is die maar tijdelijk binnen is en met wie je geen echte werkrelatie hoeft op te bouwen. Als je eigen zoon of dochter ergens stage zou lopen of als werknemer aan het werk is, hoe zou jij dan willen dat hij of zij behandeld wordt? Doe dat ook richting de leerlingen bij je op de werkvloer.

2. Sla niet door in sociale competenties
Realiseer je dat jij de toekomstige vakmensen aan het opleiden bent. Natuurlijk moeten ze leren communiceren, leren plannen en leren om aardig te zijn tegen klanten en collega’s. Maar ze moeten vooral ook vakvaardigheden opdoen om later een goede boterham te kunnen verdienen en toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt hebben.

3. Laat een coach niet iemand met enkel een vaktechnische achtergrond zijn
Vakvaardigheden aanleren is dus heel belangrijk, maar laat een leerling ook weer niet alleen begeleiden door iemand die enkel en alleen vakkennis in huis heeft. Het gaat ook om de vorming van een toekomstige medewerker. Een leerling krijgt nooit ontslag omdat hij zijn vak nog niet geheel beheerst. Veel belangrijker is dat een leerling zich gewenst en veilig voelt op zijn werkplek.

4. Accepteer geen afwijkend gedrag
Bedrijfscultuur is 
bedrijfscultuur. Als iedereen om vijf voor acht binnenkomt en eerst samen ‘een bakkie doet’, doet de leerling dat simpelweg ook. Hij is geen outsider, maar een jong mens dat moet leren om aan verwachtingen en regels van het bedrijf te voldoen. Doe geen concessies en wees duidelijk. Maak de regels duidelijk. Spreek helder af wat je wel of juist niet wilt.

5. Accepteer niet dat er onveilig gewerkt wordt
Jammer, dat dit in het onderwijs en ook bij leerbedrijven vaak een onderbelicht gegeven is. Let bij medewerkers en leerlingen op een veilige, ergonomische werkomgeving. Tolereer niet dat leerlingen op gympies lopen als ze werkschoenen aan moeten of dat iemand maandenlang aan een te hoog of te laag bureau werkt. Vergeet niet te wijzen op de veiligheidsinstructies. Aan menselijk kapitaal zit veel afbreukrisico.

6. Laat de wensen van school nooit de overhand krijgen
Leerlingen werken in jóuw bedrijf op jóuw werkvloer, de praktijk is leidend. Ze draaien mee met jouw werkprocessen en verwerven al doende vaardigheden en competenties. Je bedrijf steekt er geld en energie in, dus je mag eisen stellen. Laat de docenten vooral ook weten welke ondersteunende theorie ze de leerlingen kunnen geven. Wees minder dienend en meer eisend.

7. Grijp nooit terug op een ver verleden
Zeg niet ‘Toen ik 16 was, had ik al dit en dat gedaan’, of ‘In de jaren tachtig gedroegen we ons nooit zo’. Dat is de vorige eeuw, het is geschiedenis, het boeit jongeren niet. Vraag je liever af hoe de wereld er in 2015 uit zal zien. Op die situatie bereid je hen voor.

8. Ga niet uit van de ‘kluiftheorie’
Zeg niet ‘Als je straks je diploma hebt, dan krijg je een goed salaris’. Oftewel: het maakt niet uit wat je nu doet, straks komt de beloning. Nee, het gaat om het hier en nu. ‘We willen een gekwalificeerd vakman van je maken en je toekomstperspectief geven en daar gaan we samen voor’.

9. Vergeet de leefwereld en de naaste omgeving van de leerling niet
Ga na welke belangrijke personen er in het privéleven van je leerling zijn. Sluit met hen op een of andere manier een soort bondgenootschap zodat ook zij meewerken om de ontwikkeling van je leerling zo goed mogelijk te laten verlopen. Het werken bij jou, ‘infiltreert’ diep in het leven dat een jongere gewend is. Vergeet ook niet om met de leerlingen te praten en hun verwachtingen expliciet te horen.

10. Zie opleiden niet als iets geïsoleerds
Opleiden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en bedrijfsleven. Realiseer je daarbij dat je nooit alleen exclusief voor jóuw bedrijf opleidt. Zie het breed: als iemand er bij jou achterkomt dat hij niet door wil in die branche, maar juist in een andere branche, is dat prima. Je biedt jongen mensen kansen om hun weg in het leven te vinden. 


Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style