We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Zelf starten of bedrijf overnemen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Veel aankomende ondernemers twijfelen: zelf een bedrijf starten of een bestaand bedrijf overnemen? Een belangrijke vraag omdat er een enorm verschil zit tussen het zelf oprichten van een bedrijf en een bedrijf kopen. In dit artikel gaan wij in op voor- en nadelen van beide mogelijkheden; op het bepalen van de waarde van een bedrijf komen wij terug in een ander artikel.

Het zelf oprichten betekent ook het uitoefenen van een bedrijf dat volledig naar eigen inzichten en wensen is opgezet. Dat geeft veel voldoening terwijl de kosten doorgaans redelijk laag zijn. Het gemiddelde startkapitaal ligt rand de € 40.000. Omdat bet starten van een bedrijf meestal voorzichtig geschiedt, begint de starter klein en probeert langzaam maar zeker door te groeien. lndien de omstandigheden dat rechtvaardigen, kan er op zeker moment worden begonnen met het aannemen van personeel. Wellicht kan er na enkele jaren gedacht worden aan uitbreiding. De bedrijfsontwikkeling verloopt dus in een zelf gedirigeerd tempo.
Uiteraard bestaan er ook goede argumenten om een bedrijf over te nemen. Wie dat doet springt feitelijk op een "rijdende trein': Want wie zelf een bedrijf opricht moet die trein nog maar rijdend zien te krijgen. Een goed lopend bedrijf kan ook meer zekerheid inhouden dan een nieuw bedrijf. Stel dat het over te nemen bedrijf reeds tientallen jaren bestaat, daarbij een goede naamsbekendheid heeft en goed loopt. Er is dan geen reden om aan te nemen dat het plotseling slechter zou gaan. Met de overname van een bestaand bedrijf, met voorraden, inventaris en bedrijfsmiddelen, worden meestal ook de vaste klanten overgenomen. En misschien is ook het (deskundig) personeel bereid in dienst van de nieuwe eigenaar te blijven. Kortom, de nieuwe eigenaar kan waarschijnlijk direct en winstgevend aan de slag.

Maar, er zijn ook nadelen. Met de overname is meestal een forse investering gemoeid. Afhankelijk van talrijke factoren, kan het al snel gaan om enkele tonnen. De nieuwe eigenaar kan niet altijd zomaar af van het aanwezige personeel. Voorts zijn er ook gevaren: misschien is er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven door de verkoper; er kunnen verborgen gebreken zijn, er kan geknoeid zijn met de cijfers en het kan zijn dat de omstandigheden inmiddels veranderd zijn of dat die op korte termijn veranderen. Zo kunnen er concurrenten bijkomen, of reeds bij zijn gekomen, iets waarover de verkoper van het bedrijf natuurlijk heeft gezwegen. Verder kan er een te hoge prijs betaald zijn voor de goodwill. Want, die goodwill vormt feitelijk een meerwaarde gebaseerd op de behaalde omzetten en een goede ontwikkeling in de afgelopen jaren. Bedenk dat er geen goodwill betaald mag worden indien het bedrijf die afgelopen jaren verlies heeft geleden, of indien er over een ruime periode in het geheel niets geinvesteerd is. Feitelijk vormt de goodwill een zekere garantie voor de toekomst. Er bestaat nog een variant: het overnemen van een niet zo goed draaiend bedrijf. Zolang dat bewust, met kennis van zaken gebeurt, kan daar niets tegen zijn. En waarom een starter dat zou doen? Vanwege de prijs natuurlijk, die ligt nu beduidend lager. Zo kan er geen sprake zijn van een goodwillsom. En voorraden en inventaris kunnen meestal voor een prikkie worden overgenomen. De ondernemer moet er dan wel van overtuigd zijn dat hij in staat is de onderneming weer tot bloei te kunnen brengen. Zoiets kan een "leuke klus" zijn.

> Raadpleeg de Ondernemingsbeurs bij de Kamer van Koophandel; de Ondernemingsbeurs brengt kopers in contact met ondernemers die hun bedrijf willen verkopen.

Tip: De koper van een bestaande onderneming Ia at zich uiteraard Ook adviseren, in elk geval door een accountant (overnameprijs), de Kamer van Koophandel (vestigingseisen!) en/of door een jurist, bedrijfskundige en fiscaal adviseur.

Login

Overnamemarkt in cijfers

  • 15.000 (familie) bedrijven worden er per jaar in Nederland verkocht.
  • 15% van de bedrijven is langer dan vijf jaar bezig met het vinden van een geschikte opvolger. Het advies is om 5 tot 7 jaar van tevoren te beginnen.
  • 30 tot 40% van de bedrijven wordt verkocht aan een familielid.
  • 60% van de ondernemers blijft na de overdracht in een of andere rol betrokken bij het bedrijf.
  • 75% van de familiebedrijven spreekt intern niet over opvolging
  • 40% van de personen die een bedrijf overnemen, werkt al meer dan 5 jaar in het bedrijf.

Bron Eigen Bedrijf nr.2 2010

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style