We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Een bedrijfsnaam kiezen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Het kiezen van een bedrijfsnaam vormt een belangrijk en misschien wel gedenkwaardig moment. Want, zolang het bedrijf bestaat zal die naam waarschijnlijk niet veranderen. En wie weet zal die naam ooit een begrip worden... Het verzinnen van de handelsnaam is een leuke en creatieve bezigheid, maar er zitten ook haken en ogen aan. De handelsnaam moet namelijk voldoen aan allerlei criteria. Wie een verkeerde naam kiest, loopt de kans dat die later gewijzigd moet worden, iets dat een vervelende en kostbare zaak is. In get kort die criteria. 

Doorgaans mag er niet worden gekozen voor een reeds bestaande naam. Doorgaans, omdat bet geen probleem is als er bijvoorbeeld in Den Helder een cafe De Blauwe Druifheet terwijl er ook in Den Bosch een cafe bestaat met diezelfde naam. Echter, in een kleiner gebied mogen er weer geen twee cafes bestaan met dezelfde naam. Of er een bestaande naam gebruikt mag worden, hangt ook af van de aard van het bedrijf. Stel dat de starter toevallig Heineken heet en een kleine bierbrouwerij wil beginnen. Helaas is dat verboden omdat dit tot verwarring zou leiden. Ook mag de ondernemer het publiek met de handelsnaam niet om de tuin leiden. Dat zou kunnen gebeuren bij het kiezen voor een naam die niet overeenkomt met de aard van het bedrijf. Een voorbeeld: stel de starter,.wil een bloemenwinkeltje beginnen en noemt dat bedrijfje International Flower Center. Verboden dus! Omdat de indruk wordt gewekt dat het om een groot internationaal bedrijf gaat. Ook mogen er geen bestaande merknamen worden gekozen en zelfs mag de naam niet hetzelfde klinken als een bestaande naam. Wie voor een anderstalige naam kiest moet er ook rekening mee houden dat die wordt afgewezen.

Bij inschrijving in het handelsregister bekijkt de Kamer van Koophandel of er in bet gebied van die Kamer reeds een bedrijf met dezelfde naam bestaat. Als dat niet het geval is, wordt de naam ingeschreven, Maar ... na een half jaar ontvangt de ondernemer plotseling een bericht waarin wordt medegedeeld dat er toch ergens in het land al een bedrijf wordt uitgeoefend met diezelfde handelsnaam! En daartegen wordt nu terecht bezwaar gemaakt. De starter, die inmiddels klanten heeft en naamsbekendheid, is verplicht alsnog een andere naam te kiezen. Om dit te voorkomen wordt dringend aangeraden een landelijk handelsnaamonderzoek te laten doen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

> Overigens valt deze materie onder de Handelsnaamwet; of de gekozen naam misschien gelijk is aan een bestaande merknaam, kan worden onderzocht door bet Benelux Merken bureau in Den Haag. De Kamer van Koophandel voert (op verzoek) het landelijk handelsnaamonderzoek uit.

Tip: De ondernemer die nu of later het internet op wil, zou direct ook moeten nagaan of de nieuwe handelsnaam ook als domeinnaam geschikt is.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style