We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Diploma's en vergunningen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Een belangrijke vraag: zijn er voor het type bedrijf dat ik wil beginnen eigenlijk diploma's en/of vergunningen nodig? In een vroegtijdig stadium dient elke starter bet antwoord op die vraag te zoeken, bijvoorbeeld door de Kamer van Koophandel, de branche-organisatie of de gemeente te raadplegen. Voor de meeste typen bedrijven zijn geen diploma's nodig, dus is er ook geen specifieke vooropleiding vereist. In een klein aantal sectoren bestaan nog wel vestigingseisen, bijvoorbeeld in de bouw, technische installatie en in de horeca. Ook kan het voorkomen dat de starter vergunningen nodig heeft op terreinen als milieu, gezondheid en veiligheid, vergunningen die doorgaans worden afgegeven door de provincie of gemeente. In sommige sectoren kan erkenning door branche-organisaties belangrijk zijn, bijvoorbeeld als de ondernemer op zeker moment andere bedrijven wil inhuren of wil gaan samenwerken. Overigens is die erkenning niet wettelijk verplicht.

Opleiding, ervaring en inzichten

Als er in de branche waarin starters een bedrijf willen vestigen geen vestigingseisen bestaan, wil dat nog niet zeggen dat het ondernemerschap dan eenvoudig uit te oefenen is. Een bedrijf starten zonder goede opleiding is een hachelijke onderneming. Bedenk dat er een uiterst kwetsbaar bedrijf wordt opgericht tussen tal van concurrenten die misschien over veel meer kennis beschikken. Want binnen het ondernemerschap is het gezegde "met kennis meer macht" zeker van toepassing. Van de buitenkant lijkt het ondernemerschap een mooie invulling van het werkzame leven, echter, wie eenmaal ondernemer is zal ook ervaren dat bet een hard bestaan kan zijn, met de voortdurende dreiging van faillissement of (gedwongen) bedrijfsbeeindiging. Enkele cijfers:

  • Van alle failliet verklaarde ondernemingen bestond 55 % niet langer dan vier jaar;
  • Circa 20 % van alle starters beeindigt het bedrijf alweer binnen een jaar na oprichting;
  • Ruim 50 % van alle starters is binnen vijf jaar na oprichting weer van de ondernemersmarkt verdwenen.

Deze cijfers geven aan dat het ondernemerschap niet eenvoudig is, er veel haken en ogen bestaan en dat de starter te maken krijgt met talloze hindernissen. Maar de kansen op succes nemen aanzienlijk toe indien de starter het ondernemerschap uitoefent met kennis van zaken. De meest ideale starter is de starter die beschikt over een vakopleiding, ervaring in de sector en een opleiding op het terrein van bet ondernemerschap. Ook die laatst genoemde opleiding is van belang omdat er van de ondernemer veel verwacht wordt. Eigenlijk kan de ondernemer niet zonder inzichten op die talrijke ondernemersaspecten. Overigens kunnen die inzichten zonder veel moeite worden verkregen, bijvoorbeeld door bet diploma Algemehne Ondernemersvaardigheden te halen (AOV). Het gaat ier om een korte cursus die de starter veel kennis bijbrengt

Samengevat: een onderneming is een kostbaar bezit. Zorg er dus voor dat de overlevingskansen zo groot mogelijk zijn, iets waaraan kennis 'van zaken zeer belangrijk bijdraagt. Daarbij dient ook de verantwoordelijkheid zwaar te wegen. Door slecht ondernemerschap ontstaat er jaarlijks veel schade, de schuldeisers en belastingbetalers draaien voor die schade op. En natuurlijk leidt bedrijfsbeeindiging (en faillissement) tot werkloosheid. Om nog niet te spreken over de emotionele schade, immers, een bedrijf begin je "voor het leven': De teleurstelling is groot als je je ideaal weer snel moet opgeven!

>Terzijde wordt opgemerkt dat een ondernemer met vakkennis, ervaring en kennis van het ondernemerschap uiteraard sneller een kredietaanvraag gehonoreerd ziet dan een starter die zonder kennis van zaken een bedrijf wil beginnen.

Tip: Vraag de KvK en gemeente naar eventuele vestigingseisen voor het te starten bedrijf. En als er geen eisen zijn, ga dan toch goed beslagen ten ijs van start, dus met vakkennis, ervaring en kennis van het ondernemerschap!

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style