We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Familiebedrijf overnemen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Het voortzetten van een familiebedrijf kan aantrekkelijk zijn, immers, het familiebedrijf voortzetten biedt om te beginnen dezelfde voordelen als die van het kopen van een bedrijf. En meestal heeft de beoogde nieuwe eigenaar maanden tot jaren de kans gehad om zich in het bedrijf te verdiepen. Misschien heeft hij wel enige tijd in het bedrijf meegewerkt. Als het over te nemen bedrijf van vader of moeder is, behoeft er ook geen angst te bestaan dat de verkopende partij de situatie mooier voorspiegelt dan die in werkelijkheid is. Nog een voordeel kan zijn dat het verkopende familielid niet een overnamesom ineens eist maar een bedrag per jaar, als extra inkomen of pensioen. Ook zal de oude eigenaar bereid zijn om de opvolger in te werken. Meestal is er dus sprake van prettige omstandigheden en kan de voortzetting van het familiebedrijf zeker worden aanbevolen.
Maar pas op, niet altijd komt de opvolger in dat gespreide bedje. Soms lijdt het bedrijf aan familiegevoeligheden. De onderneming kan sterk verouderd zijn en het voortgaan vraagt dan zeer hoge investeringen. Het euvel kan zijn dat de familie veel te florissant denlet over het bedrijf en dat het bedrijf feitelijk veel minder waard is. Tenslotte komt het voor dat teveel familieleden van het oude bedrijf moeten eten. Hetgeen de winstpositie niet ten goede komt. Denk aan al deze mogelijke gevoeligheden en problemen indien het voornemen bestaat een familiebedrijf over te nemen. Er kan dus wel degelijk sprake zijn van minder goede omstandigheden. Wij raden dan ook met klem aan ook bij opvolging (overname) het familiebedrijf op waarde te laten onderzoeken door onafhankelijke adviseurs, precies zoals dat dient te gebeuren bij bedrijfsovername.

>Opgemerkt wordt nog dat het overnemen van het bedrijf van de ouders fiscale voordelen biedt; verwezen wordt naar relevante literatuur, o.a. te verkrijgen bij de Belastingdienst.

Tip: Bij overname van het familiebedrijf mag geen aspect onbesproken blijven. Moeten er wél zaken onbesproken blijven, vanwege allerlei familiegevoeligheden, zie er dan van af. De toekomst van het bedrijf is dán te onzeker.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style