We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Welkom, Gast
Username: Password: Onthoudt mij
  • Pagina:
  • 1

Onderwerp: Marktonderzoek in 6 stappen

Marktonderzoek in 6 stappen 5 years 9 months ago #12574

  • william
  • william's Avatar
  • Afwezig
  • Administrator
  • Berichten: 22
  • Karma: -2
U heeft een fantastisch idee. Een écht gat in de markt. Vindt u. Maar vinden uw mogelijke klanten dat ook? Een marktverkenning geeft een eerste indruk van uw slagingskansen als ondernemer. In dit artikel: een marktonderzoek in zes stappen.

Stap 1: Bepaal het doel
Bij marktverkenning probeert u uit te vinden welke mogelijkheden uw idee heeft. Omschrijf daarom eerst zo goed mogelijk wat u wilt aanbieden. Dus niet: is er markt voor een snackbar in Amsterdam? Maar: is er markt voor een goedkope snackformule met bezorgservice in Amsterdam, wijk Nieuwendam-Noord. Door deze gedetailleerde vraag kunt u gerichter naar informatie zoeken.

Stap 2: Deskresearch
Begin met deskresearch. Een dagje ‘googlen’ levert vaak al veel bruikbare informatie op zoals: literatuuronderzoek, deskundigenpanels en ervaringen van anderen.

Andere handige bronnen zijn:
• Brancheverenigingen
• Product- en bedrijfsschappen
• Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Afhankelijk van uw vraagstelling kunt u grasduinen in Statline, een uitgebreid bestand van statistieken en economische gegevens.
• Cijfers en Trends van de Rabobank
• Kamer van Koophandel. Hier kunt u meer specifieke gegevens opvragen. Via de KvK kunt u een overzicht krijgen van alle snackbars in Nieuwendam-Noord. Bestudeer ook even het faillissementoverzicht. Als in de recente periode een groot aantal snackbars failliet is gegaan, moet u nog maar eens goed nadenken over de vraag of u op de goede weg zit.

Stap 3: Praat met experts, specialisten en collega-ondernemers
Als u het eerste bureauonderzoek achter de rug heeft, is het goed om met verschillende mensen te praten over marktkansen. Te denken valt aan interviews met interne marktspecialisten, branche-experts en indien mogelijk collega-ondernemers.

Stap 4: Neem een kijkje bij de concurrentie
Bij marktverkenning is het ook belangrijk dat u oog heeft voor de concurrentie. Vraag brochures van collega’s aan, ga – indien mogelijk – bij hen langs, bekijk hun producten, hun website, ervaar hun sterktes en zwaktes, praat met hun huidige klanten en bedenk hoe u zich van hen kan onderscheiden.

Stap 5: Onderzoeken
Vervolgens is het zaak om uw doelgroep te vragen wat ze van uw idee of product vinden. U heeft de keuze uit: kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvormen.

Kwalitatief
Bij kwalitatief onderzoek gaat u het gesprek aan met uw doelgroep. Het geeft mensen de kans om uitgebreid en vrijuit te reageren op vragen.

Kwantitatief
Bij kwantitatief onderzoek ondervraagt u een grote groep mensen via telefonische, schriftelijke of online vragenlijsten. Met een juiste steekproefsamenstelling kunt u op grond hiervan betrouwbare uitspraken doen.
Welke onderzoeksmethode u kiest, hangt uiteraard erg af van het soort bedrijf dat u wilt starten. Ook budget speelt daarbij een belangrijke rol. Laat u in ieder geval goed adviseren door een onderzoeksexpert.

Stap 6: Trek uw conclusie
Naar aanleiding van uw onderzoek kunt u conclusies trekken. Wees kritisch! Spiegel de situatie niet te rooskleurig voor. En durf ook ‘nee’ te zeggen als er te veel onzekerheden zijn. Ziet u wel mogelijkheden, probeer u dan zo veel mogelijk te onderscheiden van uw concurrenten. Maak u er niet vanaf met kreten als ‘ik lever betere service of de beste kwaliteit’, maar benoem telkens punt voor punt hoe u die betere service verleent en hoe u de kwaliteit denkt te waarborgen. Het mooiste is als u aan het eind van deze marktverkenning in uw hoofd heeft hoe u uw concurrenten denkt te kunnen verslaan.

Aanbevolen links
Centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl)
Kamer van Koophandel (www.kvk.nl)
De beheerder heeft publieke schrijftoegang uitgeschakeld.
  • Pagina:
  • 1
Time to create page: 0.125 seconds
Powered by Kunena Forum

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style