We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Franchise


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Naast het zelf starten van een bedrijf, het overnemen van een bestaande onderneming of het voortzetten van het familiebedrijf is er nog een mogelijkheid: je aansluiten bij een franchise-organisatie.

Franchising is bepaald geen nieuw verschijnsel en stamt al uit de 2e eeuw, echter, pas in 1863 werd in de USA een franchiseonderneming opgericht (Singer Sewing Machine & Co.) die het systeem toepaste zoals wij dat nu veelvuldig hanteren. In Nederland bestaan rond de 500 franchiseketens (ook wel franchiseformules genoemd). De meeste kennen wij niet eens maar er zijn er ook die een ieder kent, bijvoorbeeld McDonalds, Holiday Inn, Gall & Gall, Primafoon, Bruna en C1OOO. Franchiseketens vind je in vrijwel elke sector.

Wie franchiseondernemer wil worden, dient zich goed te oriënteren en de voor- en nadelen goed af te wegen. Voordelen zijn er beslist. Zo maak je, mits je je aansluit bij een bekende franchisegever (dat is de overkoepelende organisatie), een vliegende start. Immers, er is reeds naamsbekendheid, de starter wordt geholpen bij de financiering, inrichting, vestiging, inkoop, administratie, marketing enzovoort. Maar er zijn ook nadelen. De franchisenemer (dat is de starter die in zee gaat met de franchisegever) heeft nauwelijks beslissingsbevoegdheid. Zo mag er niets veranderd worden aan de inrichting en de onderneming mag alleen het assortiment voeren van de franchisegever. De starter moet bereid zijn zich te vestigen in een door de franchisegever gewenste plaats, en ook dat kan een nadeel zijn. Het grootste nadeelligt doorgaans in het financiële. Voor toetreding tot de franchiseorganisatie moet meestal entreegeld worden betaald, voor het gebruik van de bedrijfsnaam kan ook vergoeding worden gevraagd. Verschillend per franchisegever kan er sprake zijn van nog andere vergoedingen, kortom, de franchisenemer heeft er wel een aantal kostenposten bij. En vergeet nooit dat ook het franchisebedrijf wordt uitgeoefend voor rekening en risico van de franchisenemer.

Tip: Wie geïnteresseerd is in franchise, wordt aangeraden contact op te nemen met de Nederlandse Franchise Vereniging (adres is hier te vinden). Zie ook www.nfv.nl.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style