We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Goedkoop advies


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

In Nederland wemelt het van de adviseurs. Vooral starters en kleinere ondernemers worden regelmatig lastig gevallen met schriftelijke en telefonische aanbiedingen. Ga er niet op in; de adviezen kosten meestal handen vol geld. Toch kan het voorkomen dat een ondernemer advies nodig heeft. Door gebrek aan goed advies gaan jaarlijks heel wat bedrijven over de kop. De vraag is, hoe kom je nu aan goede maar tegelijkertijd betaalbare adviseurs? Welnu, met enig zoekwerk zijn die best te vinden.
Goede en beslist voordelige adviseurs, vindt de ondernemer bij de Kamer van Koophandel. De Kamers in de grotere steden beschikken, behalve over startersdesks waar startende ondernemers voor advies terecht kunnen, ook over adviseurs ten behoeve van langer gevestigde ondernemers. Tegen een laag tarief kan de ondernemer dan praten met een jurist, export of importdeskundige, accountant, marketingspecialist, verzekeringsdeskundige enz. Natuurlijk kan de ondernemer voor orienterende gesprekken ook terecht bij de eigen bank (vraag naar de helpdesk) en voor gratis fiscale adviezen is de Belastingdienst beschikbaar. Gaat het om een bedrijfsadvies, een concurrcntie-onderzoek of een onafhankelijk advies op een belangrijk aspect van bet ondernemerschap, dan za1 er echter wel een commerciƫle adviseur moeten worden ingeschakeld. Neem daar ruim de tijd voor; zoals gezegd is bet aanbod enorn en de tarieven verschillen ook enorm. Het beste is de keuze te baseren op aanbeveling van de Kamer van Koophandel, bank of een tevreden collega-ondernemer. Maar ook Dan luidt bet advies: vraag bij meerdere adviesbureaus offerten, zorg voor kredietinformatie over het adviesbureau waarin interesse bestaat. En komt het tot afspraken, laat die dan tot in detail vastleggen: duur van het onderzoek, omvang onderzoek, werkwijze, tarief en beslist een vaste adviesprijs. Voorkom te allen tijde vervelende verrassingen.

> Gezegd wordt wel dat bedrijfsadviezen (en concurrentieonderzoek) voor een kleinere ondernemer onbetaalbaar zijn. Dat is onzin. Een onderzoek van geringe omvang hoeft niet zoveel te kosten. Maar bedenk ook dat een prima advies de investering dubbel en dwars waard kan zijn.

Tip: Ook de advieskosten van een onafhankelijke onroerendgoed adviseur of verzekeringsadviseur e. d. vallen in de praktijk erg mee.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style