We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Haalbaarheidsonderzoek


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Als het plan in beginsel uitvoerbaar lijkt, wordt het tijd voor een eerste haalbaarheidsonderzoek. Er moet nu informatie worden ingewonnen. Er moeten vragen worden beantwoord, er moet dus worden gesproken met deskundigen, collega-ondernemers, brancheorganisaties enzovoort. Hoe gezond is de branche? En hoe sterk is de concurrentie? Komen er in de branche waarin ik mij wil gaan vestigen veel faillissementen voor? Zo ja, hoe komt dat? Hoe zit het met de winstmogelijkheden in de branche? Hoe zal ik mijn doelgroep bereiken? Deze en tak van andere vragen dienen te worden beantwoord. Hoe? Bijvoorbeeld door statistisch materiaal te bekijken. Door informatie te verzamelen, via het internet en middels gesprekken. Lees vakbladen, overzichten, jaarverslagen, branche-informatie, naslagwerken, onderzoeken, bedrijfsanalyses, landelijke- en regiorapporten, toekomstverwachtingen enz. Benader voorlichtingsafdelingen van landelijke, provinciale en locale overheden. Probeer de informatie steeds meer toe te spitsen op de eigen plannen. Wie bijvoorbeeld een winkel wil beginnen doet er goed aan eens met winkeliers te gaan praten. Niet alleen over financiele of bedrijfsmatige aspecten, maar ook over het leven van een winkelier. Over de specifieke problemen in de detailhandel, over specifieke problemen in de stad, over het (al of niet) drukke bestaan van de winkelier enz. En praat ook met andere ondernemers uit welke branche dan ook. Samengevat: probeer ook te leren over het leven als ondernemer. Voer zoveel mogelijk orienterende gesprekken met allerlei nuttige instanties. Leg er ook steeds de nadruk op dat het om een oriënterend gesprek gaat en nog niet om vaste plannen. Die komen nog, als de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek bevredigend zijn. Hierna geven wij aan met wie zo’n oriënterend gesprek zou kunnen plaats vinden. Let wel, die lijst hoeft niet compleet te zijn en wie er in slaagt om met meerdere personen in contact te komen, beschikt over méér informatie. Nog een opmerking: de meeste personen zullen bereid zijn gratis informatie te verstrekken, soms moet er een klein bedrag betaald worden.

Contact kan worden gelegd met personen en organisaties als:

 1. Kamer van koophandel
 2. Bank en overige kredietverstrekkers
 3. Belasting
 4. Accountant, administrateur of boekhouder
 5. Gemeente (vergunningen nodig?)
 6. Bedrijfsadviseur
 7. Ondernemers uit eigen branche
 8. Ondernemers uit welke branche dan ook
 9. Brancheorganisaties
 10. Jurist Voorlichtingendienst
 11. Ministerie Economische Zaken
 12. Verzekeringsadviseur
 13. Enkele belangrijke (mogelijke) leveranciers
 14. Bedrijfsinformatiebureau (debiteurenbeheer)
 15. Overige mogelijke adviseus

Maak van alle gevoerde gesprekken korte verslagen. Voerg daar eigen conclusies aan toe. Daarvan kan een samenvatting worden gemaakt en kunnen nu de eindconclusies worden getrokken. Op grond waarvan kan worden besloten de plannen verder uit te werken, of juist niet, als de conclusies tot een negatief oordeel moeten leiden.

Tip: download op ons forum voorbeelden van haalbaarheidsonderzoeken.

Tip: Verzamel rapporten, aanwijzingen, informatie en tips. Leg alles schriftelijk vast en baseer daarop eerlijke conclusies. Bespreek dit met enkele deskundigen.

Login

Laatste forumberichten

 • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style