We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Het ondernemingsplan


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Wat is dat eigenlijk, een ondernemingsplan? Welnu, het ondernemingsplan behelst een gedetailleerde omschrijving van het plan (idee) dat uiteindelijk tot de oprichting van een bedrijf moet leiden. In eerste instantie ondersteunt het ondernemingsplan de kredietaanvraag terwijl het in tweede instantie de leidraad vormt voor de eerste jaren van de bedrijfsvoering. Een goed ondernemingsplan biedt alle belanghebbenden een uitstekend overzicht van alle aspecten die tezamen het bedrijf in theorie tonen. Daarnaast vertelt het plan veel over de starter en zijn of haar achtergrond en biedt de (aanstaande) kredietverlener enige houvast. Immers, de bank wil graag weten of de starter daadwerkelijk in staat mag worden geacht dat die het op te richten bedrijf succesvol zal uitoefenen. Natuurlijk bestaat daarover nog geen ├ęchte zekerheid, maar het ondernemingsplan mag toch worden beschouwd als een onmisbaar pakket informatie ten behoeve van elke mogelijke belanghebbende.

Het opstellen van het ondernemingsplan is voorts een goede oefening voor de starter zelf. Bij het uitwerken wordt de aankomende ondernemer nog eens op de feiten gedrukt. Hij wordt geconfronteerd met een zeer groot aantal aspecten waarover misschien nog niet is nagedacht. Voor zover de plannen niet geheel realistisch waren wordt alles, nu alle denkbare aspecten aan het papier worden toevertrouwd, alsnog duidelijk. Omdat de starter langs elk detailloopt en dus vanzelf nog eens op belangrijke aspecten wordt gewezen. Tijdens het uitwerken van het ondernemingsplan, zullen de oorspronkelijke plannen worden bijgeschaafd, gewijzigd, aangepast en verduidelijkt. Zodat er uiteindelijk een haalbaar plan ontstaat.
Zonder een goed doortimmerd ondernemingsplan zal de bank niet over kredietverlening willen praten. De bank wenst een goed inzicht in de plannen en alleen het ondernemingsplan biedt dat inzicht. Dat geldt ook voor kredietadviseurs en voor leveranciers indien de starter t.z.t. gebruik wenst te maken van leverancierskrediet. Ook kan het ondernemingsplan van belang zijn voor de accountant en de belasting.
Tenslotte vormt het ondernemingsplan dus een goede leidraad voor de starter zelf, als hij straks ondernemer is. Het plan mag dan worden gezien als een soort spoorboekje met behulp waarvan beleid kan worden uitgestippeld eil snel kan worden bepaald of de doelstellingen binnen de onderneming wel worden behaald. Zodra dat niet het geval is, kan de koers worden gewijzigd.

Tip: Probeer enthousiasme in het ondernemingsplan te leggen; dat lukt niet door een standaardondernemingsplan uit te werken. Produceer dan ook een persoonlijk plan, met een eigen inbreng. De bank zal dat beslist waarderen!

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style