We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Kansrijke sector


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Elk jaar worden, in de meest uiteen lopende sectoren, tienduizenden bedrijven opgericht. Helaas verdwijnt het grootste deel van die bedrijven weer. Een deel gaat failliet, een groter deel sluit weer binnen enkele maanden of jaren. Op de directe oorzaken van faillissement en sluiting komen we nog terug. Eerst iets over de branchekeuze, want, hoe kies je nu voor een bepaalde sector? Het is nodig om over vakkennis, ervaring en algemene kennis van het ondernemerschap te beschikken, maar dan nóg blijft de vraag of de starter wel kiest voor een kansrijke onderneming. Immers, het ondernemerschap is niet eenvoudig uit te oefenen, maar daarbij kent elke branche nog zijn specifieke problemen en knelpunten.

Hoge investeringen en veel personeel
Enkele voorbeelden. Stel nu eens dat je beschikt over een uitgebreide ervaring in, en kennis van de productiesector. Kan er dan gedacht worden aan het oprichten van een productiebedrijf (vroeger werd dat een fabriek genoemd)? Het antwoord moet luiden dat dat niet kan worden aanbevolen, omdat daarmee zeer hoge investeringen gemoeid zijn, en er doorgaans veel personeel nodig is. En als je nu jaren hebt gewerkt in een discotheek, hoe liggen dan je kansen? Welnu, ook het opzetten van een discotheek vereist een hoge investering en er zal veel personeel nodig zijn. En denk eens aan de succeskansen. Vele discotheken redden het niet. Daarbij is er sprake van een hevige concurrentie. Nóg een voorbeeld. Stel dat de starter het plan heeft een hotel op te zetten. Ook nu: een hoge investering en veel personeel. Dan zijn er nog sectoren waarin de concurrentie in korte tijd sterk toeneemt. Denk aan de transportsector die er vanaf de negentiger jaren talloze concurrenten uit de landen van Oost Europa bij kreeg. En niet te vergeten de ICT sector, die eerst zo populair leek, zich al snel stabiliseerde en waarin de succeskansen nu vrij laag liggen. Zelfs met vakkennis en ervaring is het niet eenvoudig een uitgeldende branchekeuze te maken. In beginsel blijken starters factoren als hoge investering en veel personeel wel mee te laten wegen en kiezen dan voor sectoren waarin veel minder, of zelfs niets behoeft te worden geïnvesteerd. In dat kader kan de adviessector worden genoemd. En vrij veel starters lciezen voor de detailhandel omdat de start daarin vrij eenvoudig te maken is. Uiteraard ontstaat er door die toeloop weer een forse concurrentie.

Tip: De factor "omzet" vormt het meest voorkomende probleem. Een probleem dat weer direct verband kan houden met overvolle markten (concurrentie!), Let daar dus op bij het voornemen een bedrijf te starten. En bekijk of er gebieden zijn in Nederland waarin die sterke concurrentie een veel minder grote rol speelt

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style