We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Kredietverlening


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Er zullen weinig ondernemers zijn die zonder krediet kunnen werken. Meestal heeft de startende ondernemer geld nodig bij de oprichting of overname van een bedrijf terwijl de langer gevestigde ondernemer doorgaans geld nodig heeft bij de uitoefening van het ondernemerschap. Ook ontkomt de ondernemer er niet aan om regelmatig te investeren. Binnen het zakelijk verkeer wordt dagelijks gebruik gemaakt van krediet. Eigenlijk mag krediet worden beschouwd als de motor van de economie. Het gebruik van krediet is ingeburgerd; wie geen géén gebruik kan maken van kredietfaciliteiten is óf schatrijk of bevindt zich in een slechte financiële situatie. In dat laatste geval wordt men niet kredietwaardig genoemd. Hoc beter de persoonlijke of zakelijke omstandigheden zijn, hoe kredietwaardiger men is. Juist de mate van laedietwaardigheid bepaalt ook de mate van succes. Immers, wie niet succesvol is, heeft weliswaar krediet nodig, maar zal dat niet kunnen verkrijgen.

De startperiode vormt ook een düre periode. Er moet een bedrijfspand gehuurd of gekocht te worden, de inrichting moet gefinancierd worden, er moeten voorraden of grondstoffen worden ingekocht, soms moeten er machines of vervoermiddelen worden aangeschaft of geleast. En er zijn bijkomende kosten en vaste lasten. En niet te vergeten: die eerste maanden van het ondernemerschap komt er doorgaans weinig of geen geld binnen, zélfs al beschikt de starter a1 direct over een redelijke klantenkring.

Eigenlijk houdt krediet in: het gebruik rnaken van het geld van anderen. Die anderen (kredietverleners) verlenen graag krediet omdat zij daaraan vcrdienen (rente). De aanduiding krediet komt van het Latijnse vertrouwen en nog steeds wordt slechts dan krediet verleend indien er vertrouwen bestaat in de kredietnemer, Als de kredietverlener geen vertrouwen heeft in de potentiële kredietnemer, zal hij beslist geen krediet verlenen, zelfs niet indien er geen enkel risico bestaat. Er dient vertrouwen te bestaan op grond van de huidige én toekomstige financiële situatie van de kredietnerner én op grond van de moraliteit van de kredietnemer. Aan een in beginsel kredietwaardige ondernemer met een slechte moraliteit, zal doorgaans geen krediet worden verleend. immers, er bestaat dan vrees dat die het niet zo nauw zal nemen met zijn verplichtingen (rentebetaling, aflossingen). Een ondernemer met een goede moraliteit maar met slechte fmanciële vooruitzichten, zal ook niet mogen rekenen op honorering van zijn kredietaanvraag. Ook in die situatie zullen mogelijke kredietverleners ervoor vrezen hun geld nooit terug te krijgen.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style