We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Banken en tarieven vergelijken


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

De startende ondernemer blijkt op een nogal opmerkelijke wijze naar de bank te kijken. Te vaak wordt niet begrepen dat banken er (a) verschillende visies op na houden en (b) concurrenten van elkaar zijn. Helgeen betekent dat een afwijzing bij de ene bank, niet automatisch een afwijzing bij de andere bank inhoudt. Voorts verschillen tarieven en voorwaarden. De gemiddelde starter meent dat eenmaal afgewezen, altijd afgewezen betekent. Toch dient de bank gezien te worden als een geldwinkel: wie niet slaagt bij de eerste, gaat naar een tweede. Daarbij komt dat de kredietaanvrager zich sowieso tot meerdere banken zou dienen te wenden, om zodoende tarieven, voorwaarden en service te vergelijken. Net zo goed als ondernemers het normaal vinden om bij meerdere leveranciers offerten aan te vragen, ter vergelijking van prijzen, is dat ook normaal bij leveranciers van krediet. In de praktijk blijken de meeste starters echter slechts één bank te hebben bezocht en géén tarieven en voorwaarden te hebben vergeleken.
Voor de kredietnemer is het van belang over een redelijke kennis te beschikken van kredietverlening. Ook is het goed iets te weten over de manieren waarop banken of andere kredietverleners de kredietaanvraag beoordelen, waarom een kredietaanvraag wordt afgewezen of wordt gehonoreerd. Wie niets weet van kredietverlening loopt een grotere kans als kredietaanvrager te worden afgewezen.
Elke kredietverlener wil optimaal worden geïnformeerd over de plannen van de kredietaanvrager, over zijn kredietverleden en moraliteit en dus zijn kredietwaardigheid. Ook wil de kredietverlener graag weten wat de kredietaanvrager te bieden heeft aan zekerheden. Want bedenk, de kredietverlener wenst zo weinig mogelijk risico te lopen; ook de bank, of welke kredietverlenende organisatie dan ook, is een bedrijf dat winst moet maken. Elk niet afgelost krediet betekent voor de laedietverlener een fors verlies. Kortom, kredietverlening houdt meer in dan het aanvragen van een krediet. Er is sprake van een proces, van een weg die bewandeld moet worden en die loopt vanaf het moment waarop er vastgesteld wordt dat er kredietbehoefte bestaat tot aan het moment waarop het krediet verleend wordt. Op die weg dienen allerlei stappen te worden gezet die onterecht soms als hindernissen worden aangemerkt. Uiteraard vormt het moment waarop het krediet verleend wordt geen afsluiting het proces, immers, dan volgt nog het proces van aflossing van het krediet. Voor beide partijen, kredietverlener én kredietnemer mag de "operatie" geslaagd worden genoemd als het krediet zonder problemen afgelost is.

> Bij kredietbehoefte vormt de bank niet in álle gevallen de eerst aangewezen instelling. Er zijn tal van andere mogelijke kredietverleners waar soms niet aan wordt gedacht. Daarbij dient men te bedenken dat banken gespecialiseerd kunnen zijn in bepaalde vormen van kredietverlening. Soms ook richten banken zich op bepaalde groepen van kredietnemers. Kortom, niet alle banken zijn gelijk. Niet alle kredietverleners zijn gelijk.

>Indien de bank bereid is de kredietaanvraag slechts gedeeltelijk te honoreren, benader ook dan andere banken. Wie het moet doen met een lager kredietbedrag dan feitelijk vereist is voor een adequate bedrijfsvoering, loopt de kans direct bij aanvang in liquiditeitsproblemen te komen. De starter zet zijn bedrijf dan verzwakt in de markt en dat beperkt de succeskansen aanzienlijk.

>Bereken zorgvuldig het te lenen bedrag. Het kredietbedrag dient realistisch te zijn, niet te hoog en niet te laag. Vergeet de maandelijkse privé-uitgaven niet mee te tellen. In die eerste maanden geeft de ondernemer alleen maar geld uit; meestal wordt pas na enkele maanden ook geld ontvangen.

Tip: Kies de bank zorgvuldig uit. Met een goede bank kun je misschien een bedrijfsleven lang doorgaan. Bedenk dat het lastig en kostbaar is van bank te veranderen als er al kredietovereenkomsten zijn gesloten en er voor langere tijd een relatie heeft bestaan.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style