We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Maak eerste checklist


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Als het voorlopige besluit is genomen dat het op korte of langere termijn tot de oprichting van een bedrijf zal komen, kan worden begonnen met het maken van een ruwe checklist. Daarop kan de potentiele ondernemer dan al zijn aandachtspunten kwijt. Let wel, het gaat in dit stadium nog niet om een bedrijfsopzet, en zeker gaat het nog lang niet om een ondernemingsplan. Nee, de eerste ruwe checklist dient ertoe de wens en het idee beter in beeld te brengen. Immers, de wens om te komen tot de oprichting van een eigen bedrijf is een vaag gegeven: het idee voor het bedrijf geeft al iets meer houvast. Het wordt dan langzaam aan tijd om die wens en het minder vage idee tezamen te smeden tot een werkbaar geheel dat als vertrekpunt kan dienen. Vanaf dat punt kan de oprichting in gang gezet worden.

Het samenstellen van de checklist mag dan ook niet als een daadwerkelijke aanzet worden gezien: er is nog geen sprake van een bedrijfsoprichting. Veel meer dient de ruwe checklist te worden beschouwd als een inventarisatie van aspecten waaraan gedacht dient te worden. Bedenk dat het om honderden aspecten gaat zodat het nooit te vroeg kan zijn om met het noteren van allerlei ideeen te beginnen: aandachtspunten, opmerkingen, personen en instellingen met wie contact moet worden opgenomen enz. enz. Zaken dus die te binnen schieten. Misschien komt de starter tijdens het opstellen van de checklist wel tot de slotsom dat het pan bij nader inzien toch niet zo’n goed idee is. Op grond waarvan dan besloten kan worden het maar te laten vallen, te wijzigen of te gaan nadenken over een geheel nieuw idee. Die checklist kan bijvoorbeeld duidelijk maken dat de wensen niet aansluiten op een realistisch idee voor een bedrijf. Zo zijn er nog steeds starters met veel te omvangrijke plannen, of plannen die te hobbymatig zijn. Weer andere menen onterecht dat met het oorspronkelijke idee veel geld kan worden verdiend. En misschien maakt de checklist duidelijk dat er al direct bij het opstarten veel personeel nodig is. Kortom, als uit die eerste checklist duidelijk wordt dat het idee te hoog gegrepen is of anderszins niet haalbaar mag worden geacht, dan hoeft er verder ook geen tijd en/of geld te worden gestoken in de uitwerking. De ruwe checklist geeft een beeld van het op te richten bedrijf. Bevalt dat beeld, dan zou kunnen worden begonnen met het zetten van vervolgstappen.

Tip: Stel zo snel mogelijk een eerste (ruwe) checklist op en bekijk of het plan in beginsel haalbaar is. Als het idee niet of moeilijk uitvoerbaar is kan direct worden gestopt. Dat bespaart veel tijd en energie.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style