We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Noodzakelijke verzekeringen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Als u gaat ondernemen kunt u zich op twee manieren verzekeren: persoonlijk en zakelijk. De belangrijkste op een rij.

Als u bij de start van uw bedrijf al personeel in dienst neemt, zult u zich naast onderstaande verzekeringen ook voor hen moeten verzekeren. Dergelijke verzekeringen komen in het artikel Uw eerste personeelslid aannemen aan de orde. 

Persoonlijke verzekeringen

1. Ziektekostenverzekering
Net als iedereen betaalt u als ondernemer voor uw ziektekostenverzekering een nominale premie van ongeveer 1100 euro voor een basispakket. Als ondernemer heeft u daarbij echter wél te maken met extra voorwaarden. U betaalt namelijk een zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage over uw belastbare inkomen. 


2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering 
Als zelfstandige bent u niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is dus een behoorlijk risico! U kunt daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De verzekeringen zijn niet goedkoop, maar particuliere verzekeraars hanteren voor starters vaak wel aantrekkelijke tarieven. De bedragen die u betaalt, hangen erg af van uw leeftijd en het bedrag waarvoor u zich wilt verzekeren. Er zijn complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de markt, maar er bestaan ook basisverzekeringen die alleen uitkeren bij zeer ernstige aandoeningen, zoals een herseninfarct, kanker of MS. Deze basisverzekeringen zijn goedkoper. 

Wanneer u zelf geld achter de hand heeft, kunt u er ook voor kiezen om een verzekering te kiezen die pas uitkeert als u minimaal zes maanden of twaalf maanden uit de running bent. Daarmee kunt u de premie behoorlijk drukken. Een aantrekkelijke variant kan zijn dat u uw heil zoekt bij het 
UWV. Bij deze instantie kunt u zich verzekeren voor de Ziektewet en de WIA. Ideaal voor mensen die na een vaste baan voor zichzelf beginnen. Let op: de verzekering moet wel worden afgesloten binnen vier weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

3. Pensioenverzekering
Het is een beetje raar: u moet nog beginnen en toch moet u zich al bezighouden met uw pensioen. Als het meezit, krijgt u op uw 65ste AOW, maar voor velen zal dat niet voldoende zijn. Er zijn tal van pensioenverzekeringen. Denk ook aan koopsompolissen, waarbij fiscaal voordeel is te halen.

Bedrijfsverzekeringen

1. Aansprakelijkheidsverzekering
Medewerkers die bij klanten schade veroorzaken. Afgeleverde producten of diensten die lichamelijk letsel of materiële schade veroorzaken. Of werknemers die het slachtoffer worden van een ongeluk. Als ondernemer loopt u tal van risico’s. Daartegen kun u zich verzekeren. De premie die u betaalt, is afhankelijk van de werkzaamheden van het bedrijf, de jaaromzet, aantal werknemers en dergelijke. Als u met gevaarlijke stoffen werkt, is het goed om te controleren of milieuschade ook door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt. In veel gevallen zult u daarvoor een aparte verzekering moeten afsluiten. 

Let op: als particulier bent u verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar deze geldt niet voor uw bedrijf. Als u dus tijdens een zakelijke afspraak een peperduur beeld van het dressoir van uw klant stoot, kunt u geen beroep doen op uw particuliere verzekering. 

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een fout maken, is menselijk. Maar een fout kan ook veel schade veroorzaken. Denk eens aan een architect die een fout maakt in een bouwtekening of een ICT-consultant die verantwoordelijk is voor een systeemcrash. Voor dergelijke specifieke beroepsgroepen zijn er speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Vraag bij uw verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden. 

3. Verzekeringen van het bedrijfsvermogen
Een verzekering waar u moeilijk buiten kunt. Gebouwen, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen vallen onder het bedrijfsvermogen. En er bestaat natuurlijk altijd een kans dat dit bedrijfsvermogen wordt verwoest door brand of wordt gestolen. Bijkomend probleem is dat u door brand of diefstal stagnatie in de productie kunt oplopen. Ook dergelijke risico’s kunt u afdekken. 

4. Rechtsbijstandverzekering
Bij juridische problemen met afnemers, leveranciers en personeel, dekt de verzekering bijvoorbeeld advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten. Het zijn over het algemeen dure verzekeringen. Veel starters zullen dan ook besluiten om deze verzekering niet direct af te sluiten.
 


5. Kredietverzekering
Als u goederen op rekening levert, loopt u het risico dat de klant niet wil of kan betalen. Gevestigde bedrijven kunnen meestal wel een stootje hebben, maar veel starters hebben iedere euro hard nodig. Een kredietverzekering dekt uw risico’s af. Nadeel is wel dat u een kredietverzekeringen voor langere periodes moet afsluiten en dat maakt die verzekeringen vaak behoorlijk kostbaar. En dat is lastig voor startende bedrijven. Relatief nieuw is de mogelijkheid om per transactie te verzekeren. Dit is ideaal voor bedrijven die nog niet zo veel geld hebben. 

6. Goederentransportverzekering
Deze verzekering dekt schade die ontstaat bij het vervoer van goederen, zowel door eigen vervoer als door beroepsgoederenvervoer.

Aanbevolen websites 
- Het UWV over verzekeren (
www.uwv.nl)
- Site waar u verschillende offertes kunt opvragen (
www.verzekeringen-online.nl)
- Bedrijfsverzekeringen  (www.startersinformatiecentrum.nl/bedrijfsverzekeringen)

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style