We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Huwelijksvoorwaarden


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Startende ondernemers denken doorgaans dat het veiliger is om gehuwd te zijn op huwelijksvoorwaarden. En dan bijvoorbeeld de koopwoning en andere dure spullen op naam van de huwelijkspartner te zetten en op eigen naam het bedrijf. Gaat het bedrijf dan failliet, dan kan niemand aan die woning of die dure spullen komen. In beginsel klopt deze stelling wel: bij huwelijksvoorwaarden wordt een regeling op papier gezet die inhoudt dat de huwelijkspartners niet in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Elke huwelijkspartner heeft dan eigen bezittingen of schulden. Echter, als de startende (of gevestigde) ondernemer naar de bank slapt met een kredietaanvraag, zal de bank willen weten of er sprake is van huwelijksvoorwaarden. Als dat het geval is, zal de huwelijkspartner zich garant moeten stellen. Want de bank zal niet accepteren dat alle waardevolle bezittingen op naam staan van de huwelijkspartner van de kredietnemer. De bank zal tegenover elk te verlenen krediet zekerheden eisen; als de kredietnemer geen zekerheden kan bieden, zal de bank het krediet niet verlenen.
Overigens, het aspect "huwelijksvoorwaarden" is vrij ingewikkeld. Zo zullen goederen die aangeschaft zijn tijdens de huwelijksperiode toch (kunnen) vallen binnen de huwelijksgemeenschap. Stel dat de huwelijkspartner (niet de ondernemer) beweert de goederen met eigen geld te hehben aangeschaft, dan kan de rechter daar mogelijk toch anders over oordelen. En kunnen die goederen alsnog worJen beschouwd als goederen die tot de (faillissements-)boedel behoren waarop beslag kan worden gelegd. Er zijn omstandigheden te bedenken waarin de huwelijksvoorwaarden wél zinvol zijn, maar het past niet binnen het kader van deze site daarop verder in te gaan.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style