We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Commanditaire Vennootschap (CV)


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

In bepaalde opzichten is de commanditaire vennootschap (CV) te vergelijken met de VOF, maar er is toch een belangrijk verschil. Bij de CV zijn er behalve de beherende vennoten (of beherend vennoot) ook de z.g. stille vennoten (of stille vennoot). Wat is een stille vennoot?
Een stille vennoot is een geldschieter. En de aanduiding "stille" zegt al dat deze vennoot op de achtergrond blijft en het beheer overlaat aan de beherend vennoot (die dus feitelijk het ondernemerschap uitoefent). Tussen de beherende vennoten en de stille vennoten is nog een belangrijk verschil. De beherend vennoot is persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. De stille vennoot is slechts aansprakelijk voor het bedrag dat hij in het bedrijfheeft gestopt. Bij faillissement is de stille vennoot dal bedrag dus kwijt. Overigens moet de stille vennoot voorzichtig zijn: zodra hij de vennootschap naar buiten vertegenwoordigt, kan ook de stille vennoot worden beschouwd als beherend vennoot. En op basis daarvan kan hij dan toch persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schuldenlast van de vennootschap.

>De oprichting gaat op dezelfde eenvoudige wijze als de oprichting van de eenmanszaak en de VOF: door inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

> Over de winst uit de vennootschap betalen de beherende vennoten inkomstenbelasting. Voor de commanditaire (stille) vennoot vormt de vergoeding, b.v. rente over het kapitaal dat hij in de vem1ootschap heeft gestoken, inkomen uit vermogen.

Tip: Net als bij de VOF raden wij de vennoten t'an de CV aan een samemverkingscontract door de notm·is op te latell stellen waarin afspraken tussen de beherende vennoten en commanditaire vennoot (of vennoten) worden vastgelegd.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style