We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Eenmanszaak


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Hoewel de aanduiding "eenmanszaak" een beetje discriminerend is voor vrouwen, is deze oprichtingsvonn wel de meest populaire onder startende ondernemers. Een hardnekkig misverstand luidt dat er in de eenmanszaak slechts één persoon werkzaam kan zijn. De eenmanszaak wordt weliswaar opgericht door één persoon, en één persoon vormt ook de directie, maar de oprichter/eigenaar kan een ongelimiteerd aantal personeelsleden in dienst hebben. Circa 40 procent van alle Nederlandse bedrijven bestaat uit eenmanszaken. Waarom is de eenmanszaak zo populair?

De eenmanszaak is aantrekkelijk omdat die direct en zonder nocmenswaardige kosten opgericht kan worden. Na inschrijving in het Handelsregister is de oprichting een feit! En is de oprichter vanaf dat moment eigenaar, ondernemer en directeur. Wettelijk gezien vereist de oprichting van een eenmanszaak geen voorbereiding en meestal ook geen vergunning. De populariteit zit 'em dus in de eenvoud en snelheid van oprichten. Maar er zijn wel aandachtspunten.

De eenmanszaak is geen echte rechtsvorm, dus ook geen rechtspersoon, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Besloten Vennootschap (BV). Dat betekent dat de directeur/eigenaar volledig verantwoordelijk en aansprakelijk is. Maakt de eigenaar van de eenmanszaak fouten, dan kan hij daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. En ontstaan er schulden, ook dan is de eigenaar van ·de eenmanszaak aansprakelijk Als privé-persoon wel te verstaan. Maakt de eenmanszaak winst dan mag de ondernemer die beschouwen als persoonlijk inkomen. Maar daar staat tegenover dat het verlies ook ten volle voor rekening van de ondernemer komt. Gaat het bedrijf dus failliet, dan gaat de ondernemer zelf failliet! Wij leggen vooral op dat laatste aspect enige nadruk omdat niet elke eenmanszaak-ondernemer zich daarvan bewust is.

>Hoewel een eenmanszaak snel kan worden opgericht, en er doorgaans geen wettelijke belemmeringen bestaan, betekent dat niet dat elk type bedrijf zonder opleiding of vergunning mag worden uitgeoefend.

> Over de winst van de eenmanszaak betaalt de eigenaar inkomstenbelasting. Informeer omtrent de fiscale voordelen bij de Belastingdienst.

>Het kán voorkomen dat de Belastingdienst de oprichter van een eenmanszaak niet erkent als ondernemer maar als freelancer beschouwt.

Tip: Ga goed voorbereid van start, ook al bestaan er ten aanzien van de oprichting (doorgaans) geen wettelijke eisen. Bespreek de mogelijkheden van een te$tament met de notaris en de fiscale consequenties met een fiscaal adviseur.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style