We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

De maatschap


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Een maatschap behelst eigenlijk niet meer dan een afspraak tussen tvvee of meerdere personen die tezamen een vrij beroep uitoefenen. Dat kunnen bijvoorbeeld advocaten, architecten, artsen of fysiotherapeuten zijn. De partners worden "maten" genoemd. De maatschap is geen rechtspersoon en behoeft zelfs niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Het wordt aangeraden een samenwerkingscontract op te stellen. In dat contract moet in elk geval worden vastgelegd wie wat heeft ingebracht (geld, arbeid, goederen) en hoe de taken verdeeld zijn. Ook moet vastgelegd worden wat er dient te gebeuren indien een van de maten overlijdt en zelfs moet vaststaan wat er gebeurt bij ruzie en er maten uittreden.

De maten kunnen persoonlijk, ieder voor een gelijk deel, (dus onafhankelijk van zijn of haar inbreng) worden aangesproken voor de schulden van de maatschap. Komt het op verdeling van de winst van de maatschap aan, dan wordt elke maat door de inkomstenbelasting gezien als zelfstandig ondernemer. Elke maat betaalt dan inkomstenbelasting over zijn winstdeel, dat per maat kan verschillen en afhankelijk kan zijn van de inbreng.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style