We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Vennootschap onder Firma (VOF)


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

De Vennootschap onder Firma (VOF) valt in juridisch en fiscaal opzicht te vergelijken met de eenmanszaal<. Echter, bij de VOF zijn er meerdere vennoten (dus: meerdere eigenaren). De VOF kan dus ook uitgeoefend worden door twee of meerdere vennoten. De VOF moet worden ingeschreven in het Handelsregister maar evenals bij de oprichting van de eenmanszlak is er geen akte van een notaris nodig. Toch adviseren wij met Idem om wél een notariële akte te laten opmaken. Daarin dienen onderlinge afspraken te worden vastgelegd alsmede de bevoegdheden van de firmanten. Ook dient in de akte (of het vennootschapscontract) de inbreng van elke vennoot te worden vastgelegd. Die inbreng kan uiteraard financieel zijn maar kan ook bestaan uit goederen, arbeidskracht of kennis. Op basis van de inbreng van elk van de vennoten kan er een winstverdeelsleutel worden afgesproken en ook dat aspect hoort thuis in de akte. Zo'n vennootschapscontract voorkomt misverstanden en wellicht ook ruzie.

Zoals bij de eenmanszaak de eigenaar van het bedrijf aansprakelijk is, zijn bij de VOF alle eigenaren hoofdelijk aansprakelijk. Dat houdt in dat elke vennoot op de schulden van de VOF kan worden aangesproken, ook al zijn de verplichtingen door een andere vennoot aangegaan. Bij faillissement van de VOF gaan de vennoten ook persoonlijk failliet.

>Starten twee levenspartners een VOF, dan wordt dat wel Man/Vrouw-firma genoemd. Bij de Man/Vrouw-firma hebben beide partners recht op een aandeel in de winst. Ook kunnen zij ieder afzonderlijk gebruik maken van de fiscale faciliteiten voor ondernemers. De fiscus stelt o.a. \Vel de eis dat de onderneming voor rekening en risico van beide partners moet worden gedreven. Beide partners zijn nu hoofdelijk aansprakelijk, ook al zijn er huwelijkse voorwaarden afgesproken.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style