We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Hypothecaire lening


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

De hypothecaire lening mag uiteraard ook worden beschouwd als vaste lening. Wij stipten deze kredietvorm al even aan in het stuk over Kredietverlening en zekerheden. De hypothecaire lening werkt feitelijk hetzelfde als de hypothecaire lening op het eigen huis. Doorgaans zal het bij de startende ondernemer gaan om de aankoop van een bedrijfspand. Meestal zal de hoogte van het krediet komen op ten hoogste 80 procent van de taxatiewaarde van het te kopen bedrijfspand. De looptijd kan ook op basis van mogelijkheden en wensen worden bepaald, maar die zal in principe 10 tot 25 jaar zijn. De rente staat meestal vast voor een aantal jaren, opnieuw afhankelijk van wensen en marktomstandigheden.

Overigens bestaan er twee categorieën van de hypothecaire lening. Er kan een vaste hypothecaire lening worden afgesloten; meestal wordt die gebruikt voor de aankoop van een bedrijfspand. Er is dan doorgaans sprake van vaste vervaldata voor rente en aflossing. Maar een krediethypotheek kan ook de dekking vormen voor een andere lening, bijvoorbeeld voor het rekeningcourant laediet. In het eerste geval wordt er een pand gekocht dat tegelijkertijd als dekking dient voor de lening. In het tweede geval vormt het reeds in bezit zijnde onroerend goed het onderpand voor de lening die dus voor de financiering wordt gebruikt van andere zaken. Dat kan ook nu onroerend goed zijn, maar ook kunnen dat bedrijfsmiddelen zijn of, zoals gezegd, voor het afsluiten van het rekening-courant laediet. Beide categorieën worden bij notariële akte gevestigd.

Tip: Wij raden het af om (bijvoorbeeld) een rekening-courantkrediet af te sluiten bij de ene bank en een hypothecaire lening bij een andere geldgever. Het advies luidt om alle kredietzaken bij één geldgever te regelen, het beste dus bij de eigen huisbankier. Dat maakt de financiële positie wel zo overzichtelijk.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style