We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Leverancierskrediet


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Leverancierskrediet: feitelijk gaat het om een speciale vorm van krediet. Immers, bij een leverancier kun je natuurlijk niet zonder meer terecht voor het lenen van een som geld. Wél voor het kopen van goederen ten behoeve van de vorming van (handels-) voorraden. Normaal gesproken dient de afnemer binnen een afgesproken termijn te betalen voor geleverde goederen. Indien de leverancier de afnemer toestaat in meerdere termijnen te betalen, gespreid over een langere periode, treedt de leverancier feitelijk op als laedietverlener. Het factuurbedrag vormt dan tevens het kreJietbedrag; de periode waarover de afnemer mag betalen, vormt de kredietperiodc. Voor zo'n leverancierskrediet behoeft doorgaans geen contract te worden opgesteld, er behoeven geen zekerheden te worden verstrekt, er vindt meestal geen kredietwaardigheidsonderzoek plaats en er worden geen moeilijke vragen gesteld.

Het leverancierskrediet zal, gezien voorgaande, velen aantrekken. Inderdaad maken vooral starters en kleinere ondernemers gebruik van leverancierskrediet. Echter, een nadere analyse leert dat de afnemers dat eigenlijk slechts dán doen indien hun kredietruimte bij de bank op is. Of indien de bank in het geheel geen krediet meer verleent. Samengevat luidt de conclusie dat er vooral van leverancierskrediet gebruik gemaakt wordt als er geen andere kredietmogelijkheid meer zijn. Een noodsprong dus. Want tussen leverancier en afnemer dienen eigenlijk géén knellende kredietbanden te bestaan. Die beperken de afnemer teveel in zijn doen en laten. Stel dat een leverancier betere kwaliteit levert tegen een lagere prijs, maar geen krediet verleent, dan moet de afnemer met financiële problemen toch bij de leverancier kopen die wél krediet verleent. Ook indien de afnemer klachten heeft over levertijd, assortiment, facturering of wat dan ook, zal hij slechts met moeite van zijn leverancier af kunnen. Met andere woorden: het leverancierslaedict «bindt" teveel!

Tip: Financiële problemen zie je aankomen. Overleg in een vroeg stadium met de bank over tijdelij~ extra krediet. Dat verdient de voorkeur boven leverancierskrediet.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style