We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Overige kredietvormen


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Naast de in de voorgaande hoofdstukken besproken kredietvormen, bestaan er vele andere mogelijkheden. Soms zijn dat bekende kredietvormen waarvoor de ondernemer terecht kan bij de meeste banken, soms gaat het om kredietvormen die door één bepaalde bank worden aangeboden. In de praktijk zal de bank proberen met de ondernemer mee te denken over de invulling van zijn laedietbehoefte (zie hoofdstuk 34). Meestalleidt dat tot een combinatie van laedietvormen; de bank probeert dan "krediet op maat" te verlenen. Een goede zaak omdat de omstandigheden aanzienlijk kunnen verschillen terwijl de aard van de financiering moet aansluiten op de aard van het te financieren doel. Met andere woorden, het is zinloos om voorraden te financieren middels eén lang lopende lening. En de financiering van een bedrijfspand mag natuurlijk nooit gebeuren middels een kort lopend krediet. De bank hanteert de vuistregel: "kort met kort, lang met lang", d.w.z. kortlopende verplichtingen moeten met een kortlopend krediet worden gefinancierd, lang lopende verplichtingen met lang lopende leningen, Ter volledigheid nocmen wij nog enkele kredietvormen:

Starterskrediet. De startersrekening is bestemd voor startende ondernemers die nog geen zes maanden actief zijn als ondernemer, Dit krediet kan uiteraard ook worden aangevraagd in de startfase. Het starterskrediet wordt na een jaar omgezet in een andere vorm (doorgaans in het rekening-courant krediet).
Documentair krediet. Door middel van het documentair krediet stelt de afnemer van goederen of diensten een bedrag beschikbaar bij zijn bank of bij de bank van de leverancier ten bate van die leverancier, De leverancier kan pas over het bedrag beschikken als hij bepaalde, in het Iu-ediet voorgeschreven documenten heeft aangeboden en tevens aan alle andere in het documentair krediet gestelde voorwaarden heeft voldaan,
Factoring. Factoring is ook een financieringsvorm. De debiteurenportefeuille wordt overgedragen aan de factormaatschappij (meestal fungeert de bank als factormaatschappij) waarna de ondernemer direct kan beschikken over het totale bedrag van de debiteurenportefeuille. Feitelijk worden nu de uitstaande debiteuren gefinancierd.

Dan zijn er nog Iu-edietvormen als: back-ta-back Iu-ediet, het overdraagbaar Iu-ediet, z.g. groenleningen (investeringen in groene projecten als windturbineprojecten, biologische landbouw enz.), het borgstellingsfonds landbouw, tijdelijke kredieten, overbruggingskredieten enzovoort. Omdat deze kredietvormen zich richten op specifieke bedrijfsactiviteiten of omstandigheden, past het niet om hier in dit boek dieper op in te gaan.

Tip: Uit voorgaande hoofdstukken zal duidelijk zijn dat kredietverlening "een vak apart'' is. De bank zal steeds proberen maatwerk te leveren. Daarom' verdient het te allen tijde de voorkeur met een bank in zee te gaan, en liever niet met particulieren of kredietverleners met een onduidelijke achtergrond.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style