We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Zakenpartner of niet


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Vele starters staan voor de vraag of het nu wel of niet beter is een bedrijf le starten met een (zaken-)partner of compagnon (dus niet de levenspartner). Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen.

Omdat het ondernemerschap zeer veel vraagt van de ondernemer kan het een voordeel zijn om met twee partners een bedrijf te beginnen. Het komt vaak voor dat de ene zakenpartner een kei is in het commerciële terwijl de andere partner veel beter is in techniek of administratie. Indien de kwaliteiten van beide partners op een verschillend terrein liggen, en ook indien duidelijk is dat die verschillende kwaliteiten nodig zijn, zou een partnerschap het overwegen waard zijn. Een partnerschap kan echter ook zeer nadelig zijn en zelfs een snelle beëindiging van het bedrijf tot gevolg kunnen hebben. Ten eerste moet er nu rekening worden gehouden met twee personen (en misschien met twee gezinnen) die een inkomen moeten verwerven. Dat is een zeer zware opgave. Het is vaak al moeilijk genoeg om één redelijk inkomen aan het nog jonge bedrijf over te houden. Ten tweede moet er voldoende werk zijn voor twee personen. Daarbij mag het niet om taken gaan die veel goedkoper Zijn uit te besteden (bijvoorbeeld de administratie). Ten derde ontstaat er de situatie die wel wordt aangeduid met de aanwezigheid van twee kapiteins op één schip. De praktijk wijst uit dat ruzie gemakkelijk kan ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de ene partner vindt dat de andere beduidend minder werk verrtcht. Ten vierde "kost" een bedrijf dat men samen met een partner runt sowieso méér (buiten de twee salarissen). Er moeten nu twee werkplekken worden gecreëerd, er moeten twee bureaus worden aangeschaft, misschien ook twee auto's. En er komen nu maandelijks twee onkostennota's.

Samengevat zijn er méér nadelen op te sommen dan voordelen. Derhalve het advies om alleen dán samen met een zakenpartner een bedrijf op te richten als de (zakelijke) omstandigheden dat in alle opzichten rechtvaardigen.

Tip: Laat verantwoordelijkheden, taken, inbreng (financieel en vakkennis), aansprakelijkheden goed vastleggen in een notariële akte, óók als de zakenpartners goede vrienden zijn.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style