We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Een eigen bedrijf starten

Ondernemer worden: waarom?


Registreer nu op het forum voor gratis ondernemingsplannen

Of het nu gaat om een lang gekoesterde wens, een meisjes- of jongensdroom, of een idee dat later is ontstaan: wie ondernemer wil worden zal over een grote dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen moeten beschikken. Daarnaast spelen tal van andere factoren nog een grote rol, zoals vakkennis, ervaring en (algemene) inzichten in het ondernemerschap, maar daar komen we nog op terug. Eerst nog over de motivatie.
Onderzoek toont aan dat de meeste starters de zelfstandigheid zoeken in het ondernemerschap; starters dus voor wie het ideaal lijkt om zelf je dagindeling te bepalen, zelf een leuk inkomen te verdienen, leiding te geven aan andere en werkzaamheden te doen die je het leukst lijken. Deze categorie starters wil vaak van de hobby een beroep maken. Dan is er een categorie van starters die gestudeerd heeft en de vakkennis graag in het eigen bedrijf te gelde wil maken. In principe zijn dat prima motieven. Maar er zijn ook starters die menen dat je met een eigen bedrijf snel rijk zult kunnen worden. En dat motief is veel minder sterk; een motief ook dat vaak tot grote teleurstelling leidt omdat je met een eigen onderneming weliswaar goed kunt verdienen, maar de praktijk wijst uit dat je er maar zelden rijk van wordt. En dan de categorie starters die meent het gat in de markt gevonden te hebben ontdekt. Ook dit is een minder goed motief: meestal blijkt er van zo’n gat in de markt geen sprake en zelfs al zou daarvan wel sprake zijn, het nieuwe van een product of dienst is er al snel af. De ondernemer moet dan echter wel door met zijn of haar bedrijf. Nóg een categorie: starters met zo genoemde dwangmotieven. Meestal zijn dat personen met een uitkering en die moeilijk een baan kunnen vinden. Of werknemers die in conflict zijn met hun werkgever of leidinggevende. Soms ook gaat het om mensen die als werknemer hun draai niet kunnen vinden en van het ene in het andere baantje rollen. Uiteindelijk geeft men dan de moed op en besluit, min of meer ten einde raad, zelf maar een bedrijf te starten. Vaak komen starters met dwangmotieven erachter dat ook het eigen bedrijf hen niet goed ligt. Omdat die zo lang gekoesterde wens en dat grote enthousiasme ontbreken. Kortom: ga bij jezelf te rade en probeer zo eerlijk mogelijk vast te stellen waarom je eigenlijk ondernemer wilt worden. Een ieder begrijpt vast wel of zijn of haar motief een zuiver motief is, en een ieder voelt best wel aan of er sprake is van een enorm doorzettingsvermogen. En bedenk te allen tijde dat het eigen bedrijf nooit een laatste strohalm mag zijn.
Welke motieven er ook kunnen bestaan, ga goed voorbereid en degelijk van start. Het besluit een eigen bedrijf te beginnen vormt voor de meeste starters een besluit voor het leven. De vele aanwijzingen en tips op deze site helpen de starter de eigen kansen te vergroten. In het zelfstandig ondernemerschap vormen tal van aspecten de succeskansen; maar er zijn ook tal van faalfactoren. Er is natuurlijk ook een beetje geluk voor nodig. Maar ook zonder theoretische kennis gaat het ondernemen beslist niet. In de hierna volgende pagina’s zullen wij de oprichting van het bedrijf stap voor stap volgen. De opzet van deze site is erop gericht de startende ondernemer te begeleiden gedurende die zo moeilijke periode voor, tijdens en juist na de oprichting.

Tip: Neem het besluit om goed voorbereid van start te gaan; trek daar geruime tijd voor uit. Een goede voorbereiding kan nooit minder dan (tenminste) zes maanden in beslag nemen.

Login

Laatste forumberichten

  • Geen berichten om weer te geven.

Over de website

Op deze site informeren we over alles wat te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Schrijf mee

Zelf artikelen toevoegen aan onze website? Stuur je artikel naar ons toe.

Forum

Heb je vragen of wens je meer informatie te ontvangen over een bepaald onderwerp? Ga naar ons forum.

Contact

Contact met ons opnemen? Maak gebruik van ons contactformulier.

colour style colour style colour style colour style